Може ли одмор проћи јефтиније због пада валута

Када крену на летовање наши људи су често спремни да додатно плате собу која има поглед на море.
valuta
Фото: Youtube Printscreen

Целе године гледамо у брда и равнце па није лоше бар тих десетак дана парити очи на бескрајном плаветнилу. Међутим пре него што се коначно изабере дестинација није згорег добро се загледати у курсну листу. Јер валуте појединих земаља у којима радо летујемо су поприлично пале током претходних година, а све обећава да ће се на том нивоу задржати и током наредног лета. За оне који крену у Турску, Египат, Тајланд то значи да ће имати јефтинију ванпансионску потрошњу него претходних година, а и шопинг ће бити повољнији…

Што се тиче аранжмана то не мора обавезно да буде тако. Односно најбоље ће проћи они који их, рецимо у ово доба, резервишу путем интернета.

Највећи део наших туриста ће се и ове године одмарати у Црној Гори и грчким летовалиштима. Те земље за валуту имају евро па неких разлика у односу на претходну годину готово неће бити. Међутим, како доста наших људи одлази на море у Турску, треба знати да је турска лира скоро преполовила вредност у односу на евро и долар. Аранжмани за ову земљу крећу се већ од 200 евра за десетодневно летовање у предсезони или након ударних термина,а  у цену је урачунат и аутобуски превоз. За шпиц сезоне цене се крећу од 300 евра па преко хиљаду ако се ради о хотелима са четири и више звездица и авионском превозу. Они који ће ове године у сопственом аражману на турску обалу добро ће урадити ако прате сајтове са “ласт минит” аранжманима јер цене ту могу пасти и више од лире.

Готово исто као лира прошла је и египатска фунта. Зато се арнжамани у Хургади нуде по цени од 300 до 500 евра. Црвено море које је у природи лепе плаве боје, камиле пирамиде и јефтини излети све то чека туристе.

Баш као ни у Египат ни на Тајланд се не путује аутобусом, али тамошња валута бат је значајно пао па се аражмани везани за Бангкок и најпознатије тамошње летовалиште Пукет нуде поцени до 300 до 500 евра за десетодневни пролећни одмор. Сезона је већ почела,  тачније на Тајланду она никад и не престаје. Проблем је што авио такса за ову земљу стаје 300 евра по особи па и то треба урачунати у цену, да не бисте оно што сте добили на бату изгубили на аеродрому.

Поменуте три валуте имају клизајући курс па је незахвално прогнозирати колики ће тачно бити за три или четири месеца. 

„Политика валутног курса појединих земаља је таква да намерно држе курс и на нижем нивоу него што би то објективно морале, то раде да би биле конкурентније на светском тржишту. Ако валита није јака робе и услуге које нуде су конкурентније“, објашњава међународни консултант Милан Ковачевић.

Међутим туроператори се труде да оно што нуде продају што скупље. Ко ће овог лета највише зарадити зависи и од самих туриста. Најбоље  би било да аранжмане потраже путем интернета јер ће тада моћи највише да искорсте погодности које им стижу са курсне листе.

Душанка Вујошевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести