Нема договора Владе, синдиката и послодаваца о минималцу

БЕОГРАД: Договор о минималној цени рада није постигнут ни након данашњег састанка представника Владе, послодаваца и синдиката, а разговори ће бити настављени 10. септембра на седници Социјално-економског савета, изјавила је за ФоНет извршни секретар Уједињених гранских синдиката "Независност" Чеданка Андрић.
dinari budzet, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Она је навела да на данашњем састанку радне групе нису приближени ставови синдиката, Владе и послодаваца, а ако се то не догоди ни након седнице Социјално-економског савета, одлуку о минималној цени рада донеће Влада.

Андрић је навела да су синдикати разочарани због тога што Министарсво финасија данас није изнело конкретан предлог о износу минималца, већ је и даље помињан распон повећања од шест до десет одсто.

Према њеним речима, из Министарства финсија тврде да не могу да изађу са конкретним предлогом због тог што још припремају пакет мера који се неће односити само на минималац.

"Надамо се да ћемо на Социјлано-економском савету 10. септембра чути нешто више о тим мерама", казала је Андрић.

Она је навела да послодавци инсистирају да повећање минималца може да буде десет одсто само уколико доприноси на зараде буду умањени за два процента.

Са друге стране, твдри Андрић, синдикати су свој захтев да минимална зарада буде повећана за 24,5 одсто умањили и сада пристају на повишицу од 20 одсто.

"Испод тога нећемо ићи", казала је Андрић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести