Николић: Брза редукција јавног дуга, мањи за 1,4 милијарде

БЕОГРАД: „У Србији је приметна брза редукција јавног дуга, који је крајем 2017. био мањи за скоро 1,4 милијарде евра у односу на децембар 2016, изјавио је данас уредник часописа МАТ Иван Николић.
Ivan Nikolic/Tanjug
Фото: Tanjug

"Још је занимљивије и значајније да је та редукција у потпуности последица смањења дуга према иностранству, односно спољњег дуга, чак у висини од 1,652 милијарде евра", рекао је Николић у Привредној комори Србије.

Николић је казао да је у новембру 2017. стабилизована динамика индустријске производње, а задржан је висок ниво прерађивачке индустрије.

"То је добро, а добро је и што је нешто бржа инвестициона активност, инфлација је јако ниска и стабилна већ месецима уназад и готово је поклопљена са централном пројекцијом НБС. Са друге стране, јавне финансије су потпуно под контролом", навео је он.

Рекао је да је у новембру забележен благи дефицит, али је у периоду јануар - новембар 2017. и даље јако висок суфицит.

"Мало мање је добро да се шири спољнотрговински дефицит као резултат бржег раста увоза у односу на извоз, као последица високог увоза робе намењене за репродукцију, расте увоз горива што је последица раста цена сирова нафте на светским тржиштима", каже Николић.

Подсетио је да је нафта достигла тренутно највишу цену у последње две и по године са тенденцијом даљег раста.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести