Нови правилник о наплати ПДВ креће у јануару

НОВИ САД: Почетак примене новог правилника о евиденцији пореза на додату вредност (ПДВ) неће бити још једном одложена и он ће по свему судећИ почети да се примењује од 1. јануара 2018. године.
bogatasi porez
Фото: pixabay.com

Примена овог документа већ “касни” годину дана јер је требала  да почне у јануару ове године, али је због бројних примедби пре свега Уније послодаваца Србије и Савеза рачуновођа и ревизора Србије примена је одложена за годину дана. Међутим, иако се поменуте организације и даље противе увођењу нових прописа, они ће почети да се примењују за месец дана.

Удружењу рачуноводствених агенција  Војводине (УВРА) сматрају да би од примене поменутог правилника требало одсутати, јер је он изузетно компликован и није у складу са политком ЕУ у овој области. Поред тога Светска банка ће новчано ове године помоћи Србији да поједностави законе и друге прописе о порезима, док поменути правилник иде сасвим у супротном смеру. До сада се чуло много аргумената против правилника и једна од кључних ствари на коју се позивају противници је то што је, како тврде, Правилник овом тренутку супротан са европском праксом. Тамо се труде да евиденцију о овом порезу што више упросте, док смо ми на путу да га додатно закомпликујемо. Србија ће ускоро почети преговоре о Поглављу 16 у ЕУ које  се баш односи на порезе и зато је и сухронизација у том погледу неопходна.

- Редовно плаћање  ПДВ могуће је пратити и са делако скромнијом евиденцијом ако су прописи добро конципирани - каже председник УВРА-е,  Јован Беара - Рецимо у Ирској  документ сличан поменутом правилнику  предвиђа само десет ставки. У Немачкој је то 45 ставки, Мађарска има око 90 стваки и они су најобимнији али опет “скромнији” од нас. Ми већ пратимо преко сто стваки, а са новим правилником би та бројка требала да се још повећа. То значи да ће све агенције имати додатне трошкове набавке новог софтвера и додатни посао.

Шеф канцеларије Светске банке у Србији, Стивен Ндегва каже да је ова институција наменила 300 милиона евра за помоћ Србији у 2018. Део новца предвиђен  је за поједностваљивање  закона и других прописа о порезима. Новине  које ће то донети требале би да заживе током наредне године. Циљ је да се предузећима олакша процес плаћања пореза и да у тој области заживи једноставнији и ефикаснији начин обрачуна и контроле.

У Унији послодаваца Србије сматрају да је број прописа који регулише ПДВ превелик јер Србија поред Закона о ПДВ-у има о томе још три уредбе и 31 правилник који омогућавају његову примену. Уколико би се на ову шуму прописа додао још и компликован правилник то било додатно оптерећње за обвезнике.

Државну касу Србије са око две трећине пуне порези и од тога скоро половину чини баш новац од наплате ПДВ-а. Обзиром да је код нас ниво сиве економије и даље висок, процена је да због активности у сивој зони, Србија остане без 300 милиона евра пореза годишње те посматрано из тог угла није чудо што држава жели да има појачану конторолу...

- Што је ситем који се примењује код пореза компликованији то су и шансе за злоупотребу веће - објашњава Беара, -Бојим се да би се то догодило и код нас. Поред тога додатне административне компликације не би допринеле да наставимо да идемо напред на дуинг бизнис листи, већ напротив.

Душанка Вујошевић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести