НОВО ПОСКУПЉЕЊЕ У НАЈАВИ Од септембра скаче ЦЕНА ОГРЕВА, а ево где ће и централно ГРЕЈАЊЕ више да кошта

Високе температуре не заваравају брижне домаћине који већ размишљају чиме ће се грејати када захлади, а они дубљег џепа то су пребринули одмах по окончању зиме и у другој половини јула.
drva grejanje
Фото: Dnevnik.rs

Продавци на панчевачкој пијаци огрева кажу да су људи некада чекали јесен, па се тај рок полако померио на летње месеце, а ове године, у страху од скока ионако високих цена угља и дрва, већ почетком пролећа почели су да брину о зимским залихама. Онда је завладало затишје за које верују, по искуству, да би требало ускоро да прође...

- Букву и багрем довозимо из Зајечара и Неготина, понуда није лоша, али је промет много слабији, упола мањи него прошле године у ово време. Неки су још крајем зиме докупљивали одређене количине, али и куповали огрев за наредну сезону. Онда је стало, па кренуло нешто у јулу, по највећој врућини. Прошле године у ово време дневно је продавано и до 20 метара, а сада има дана да се не прода ниједан. Багрем, храст и цер коштају 8.500 динара по кубику, буква 500 динара више, а цене стоје од почека лета. И нама су трошкови порасли, превоз, утовар, истовар, а не можеш ни да нађеш људе да извуку дрва из шуме, па је и тамо мања понуда. Потражња је сигурно мања и зато што су се неки још прошле године капарисали дрва, спремни да плате на невиђено, па још отплаћују рате. Све у свему, људи се жале на немаштину, а немају чему да се надају, јер ће цене ићи само горе - каже Горан Краговић из Панчева.

Цене огрева

Дрва 8.500 - 9.000 динара по кубику

Пелет 37.000 динара по тони

Угаљ 17.000 - 19.500 динар по тони

Додаје да су се последњих година цене изједначиле. Багрем је некад био цењенији, али више није - јесте да багрем брже даје температуру, али буква је дуже држи.

Превоз је бесплатан, али на цену робе треба додати и сечу које се креће око 600 динара, па и утовар и цепање што је ствар договора са физикалцима на локацији.

Продавци кажу да иду у сусрет муштеријама, па им робу довозе до кућног прага како у Панчеву тако и у околним селима мада је чешћи случај да купци сами организују превоз јер им тако куповина изађе јефтиније.

За оне који ће се грајати на пелет нема зиме што се тиче расположивих количина, али ће за палету од 1.000 килограма на стовариштима морати да плате у просеку 37.000 динара. Добра вест је, пак, да неће бити енергетске кризе, каква је у једном тренутку задесила оне који су прешли на овај топлотни енергент.


Грејање за Београђање поскупљује 6 одсто

Како је недавно потврдио Градски менаџер Мирослав Чучковић, "Београдске електране" донеле су одлуку о поскупљењу грејања за шест одсто од 1. септембра.

- Она је заснована на чињеници да су поскупели струја и гас, поскупео је и репроматеријал за обнову топловода широм Београда. Тај износ је једноцифрен и он је шест одсто. Њихов захтев је од 1. септембра да буде повећање цене. Ми ћемо се о томе изјаснити у најскоријем периоду, али мислимо да је тај захтев оправдан и просечна цена би у том случају за један просечан стан у Београду од 60 квадрата скочила 458 динара месечно - рекао је Чучковић.


Ширење мреже и субвенције које је Град Панчево даје за прелазак на гас, проредили су број оних који у ово време трагају за угљем. На стовариштима га има, али не свих врста. "Пљевља” се нуди по цени 19.500 динара за тону у пакету са превозом. "Вреоца", кажу, неће ни бити, док је један од најквалитетнијих, "крека" из Бановића, ове сезоне лошијег квалитета и пун је шљаке. Ту је и угаљ из Ковинског рудника по цени од 17.000 и "Станари" 17.500 динара са укљученим превозом.

Иако је популарно поредити цене огрева и врста грејања, рачуницу није лако извести, јер је топлота индивидуални осећај, а на то треба придодати и изолацију објекта, као и врсту грејног тела.

Ипак, и даље важи да је најисплативије ложити дрва, док они који су у систему даљинског градског грејања не морају много да се баве математиком. Једина њихова брига је да издвоје 131 динар по квадрату, што је око 100.000 динара за стан од 60 квадрата у 12 једнаких месечних рата.

Курир/Политика

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести