Од 1. марта најзад стижу руске пензије

НОВИ САД: Од 1. марта грађани Србије који су радили или још увек раде у Русији, и обрнуто, моћи ће да повежу стаж из две државе и примају и инострану и домаћу пензију.
kremlj
Фото: pixabay.com

Наиме, тада ступа на снагу Споразум између Србије и Русије о социјалној сигурности, који предвиђа права на старосну, превремену старосну, инвалидску и породичну пензију. Њиме је омогућено да се они који немају довољно стажа да би отишли у пензију, било да су наши грађани који сада живе и раде у Русији или Руси који раде код нас, сабирањем стажа оствареног у двема државама могу пензионисати.

На том уговору радило се још од 2010, а сад је коначно уобиличен, па предвиђа и право на накнаду погребних трошкова, или оних насталих због повреде на раду и професионалне болести. Посебно је битно што је тим актом прописано да се за право на пензију узима у обзир и стаж осигурања пре његовог ступања на снагу. Дакле, односи се и на наше држављане који су претходних година радили у Русији, као и Русе који су раније овде имали посао. То конкретно значи да би то право могли искористити и држављани Србије који су радили у бившем СССР-у, односно да ће им се те године признати у стаж, што ће многима омогућити да ускоро оду у пензију. Али не они са стажом мањим од једне године или ако су код баћушки радили на црно.

Иначе, по последњим подацима, у Русији је радило 1.783 наших држављана, али је тамо на рад званично упућено 1.346.

Љ. М.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести