Од наредне године лако до података о (не)плаћању пореза

НОВИ САД: Да ли сам платио порез за ову и прошлу годину и колико новца треба да уплатим – та и слична питања муче многе обвезнике.
porez
Фото: Tanjug (video arhiva)

Од почетка наредне године податке који их интересују могли би добијати и брзо и лако, а исто тако и измирити своје обавезе. Све пореске обавезе, наиме, биће од 1. јанура на једном месту. Преко пореског интернет портала грађани ће имати увид у сва пореска дуговања и моћи ће да их лако измире. Те новине омогућиће мање тришкове код измиривања пореских обавеза, а грађани неће више гомилати дугове по основу затезних камата у случају да су заборавили на дуг или уплатитли мању суму.

Пројекат води Канцеларија за информационе технологије и е-управу, а укључени су и надлежни представници градова и општина. Поменуту новину омогућиле су измене Закона о пореском поступку и пореској администрацији. Канцеларија за е-управу је добила задатак да успостави тај систем. Информаије о измиреним, односно неизмиреним обавезама, добро ће доћи и државним органима, који ће бити у прилици да користе информације из регистра. Поступак приступа поменутом регистру биће једноставан. Сваки обвезник ће лако моћи да дође до података када на сајт унесе свој матични број.


Подстанари се пријављују сваког месеца

Власници станова за издавање имају обавезу да плаћају порез на приход од издавања станова. То је, међутим, мањи проблем него начин плаћања: они су у обавези да сваког месеца подносе пореску пријаву.

Тако испада да им је једноставније да утаје порез него да буду савесни  обвезници. Остаје им да се надају да контроле неће пронаћи баш њих. Поједностваљење би и ту  добродошло. На кирију се плаћа 20 одсто пореза на годишњем нивоу.


О томе колико ће најављена новина помоћи и грађанима и држави, али и томе да нас ЕУ боље оцењује у области реформе пореског система, финансијски стручњак и професор на Економском факултету у Београду др Милојко Арсић каже:

Када најављени регистар заживи, смањиће се трошкови плаћања пореза и сам поступак ће бити једноставнији, наводи Арсић.

Како додаје, Србија од међународних институција није имала већих примедби на висину пореских обавеза грађана већ на начин плаћања.

Ако желите да измирите обавезу, сада морате да обиђене неколико шалтера, и пореских и банкарских. У 2019. то би се могло радити и брже и комфорније, поручује Арсић.

Обвезницима се на дуг зарачунава затезна камата. Многи од њих нису ни свесни да имају дуговања по основу пореза. На те обавезе им се редовно зарачунава затезна камата и дуг стално расте. Сада ће моћи да лако дођу до информација и да избегну плаћање затезне камате.

Што се тиче поменуте стопе, она је код нас 11 одсто и није мала. Односно, то је три-четири процента више од камата на кеш кредите у банкама.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести