Паушални порески обвезници очекују боља решења

Предузетници  се код нас, ако могу, најрадије опредељују за статус паушалног пореског обвезника јер их то спашава обимне папирологије и администрирања и у Србији тренутно има око 117 хиљада обвезника који имају овакав статус.
taksisti.jpg Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Од те бројке је нешто око половина у Војводини. Али то што су им обавезе према држави са мање папирологије  у односу на колеге који порез плаћају на основу прихода који искажу у пословним књигама  има и  мане. Ту има бројних примедби пре свега да су посленици из готово истих делатности подељени на оне који могу да буду паушални обвезнци и на друге којима то закон не дозвољава. Да у овој области нешто не штима приметили су и у Влади Србије која је гормирала Радну групу за унапређење паушалног опорезивања чији је члан и Ђерђ Пап директор фирме” Фискал Про” из Новог Сада.

- Радна група ће ускоро изађи са конкретним решењима. Оно што се предлаже ће од средине јуна ићи на јавну расправу, а касније би целисходни предлози требали да се уграде у прописе па да се добију решења која су за све најприхватљивија – појашњава Пап.

У закону су сада тачно набројане делатности које не могу бити  паушалне.Ту су рачуноводствене и књиговодствене агенције затим послови ревизије, пореског саветовања, рекламирања и истраживања тржишта, трговине на велико и мало, ресторани и хотели, финансијско посредовање и активности везане за некретнине.

- Која је рецимо разлика између послова у адвокатској канцеларији и послова пореског саветовања. Првима је омогућен паушални статус, а другима не. Слично је и са бележницима и они су паушалци  -објашњава саговорник .

Пап сматра да је проблем и што обвезник у тренутку регистрације и отпочињања бизниса,  не зна какав ће порески статус имати. Пракса је неуједначена,  а прописи који уређују ову област остављају места различитим тумачењима. То је проблем за почетнике који када  крећу у  бизнис не знају какве ће им бити пореске обавезе. Порески инспектори различито примењују критеријуме код утврђивања пореске основице. Зато се догађа да су обавезе за сличне предузетнке раз­ли­чите. Паушални обвезници плаћају своје обавезе на четири различита рачуна док остали имају  један рачун.


Решења до јесени

Највише паушалаца има међу таксистима 11.322 следе адвокати - 10.064 па рачунарско програмирање - 8.071. Следећи су фризерски од­носно козметички салони 6.964  те разни консултанти 5.565.

Паушалци своје обавезе сазнају тачно када добију пореско ре­шење. С обзиром на њихов број то потраје тако је ове године уручење решења почело  у мају и трајаће све до октобра. Овако дуг посао компликује пословање почетницима јер не знају колике су им обавезе па им се оне гомилају и није их лако после измирити.


Решења која ће се предложити иду у правцу  да се пау­шалци растерете. То би требало да се уради путем електронског пословања и коришћења  Е-управе кад год је могуће “папир” пребацити у електорнску форму. Такође од наредне године сваки порески обвезник би на сајту Пореске управе требао да има могућност да провери да ли може бити паушално опорезован и колике ће му бити обавезе.

Почасни председник Уније послодавца Србије, Небојша Атанацковић сматра да би исти ред требало увести и у области разних накнада односно парафискалних намета јер многе од тих намета општинске власту уводе преко ноћи па послодавцима знатно ремете пословање.

Професор на Економском факултету у Београду др Љубодраг Савић каже да би статус паушалног пореског обвзеника код нас требало свести на најмању могућу меру.

- Сви који послују треба да плаћају порез сходно својој економској снази која се најбоље прочита из пословних књига. То што је неко спреман да штрајкује и протестује месецима да би се изборио за повољан статус не треба да натера надлежне да то дозволе. У свету ни адвокати ни таксисти нису паушални обвзенции па не треба то да буду ни код нас – сматра професор Савић.

        Душанка Вујошевић 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести