ПОГЛЕДАЈТЕ КОЛИКО ЈЕ ПОВЕЋАН ИЗНОС Месечна накнада у 2024. за рехабилитована лица ЗНАЧАЈНО УВЕЋАНА

БЕОГРАД: Месечна новчана накнада за лица рехабилитована по Закону о рехабилитацији за 2024. годину износи 43.004 динара, саопштио је Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО).
socijalno, Dnevnik/Vanja Fifa
Фото: Дневник/В. Фифа

Како се наводи, Законом о рехабилитацији уређује се рехабилитација и правне последице рехабилитације лица која су из политичких, верских, националних или идеолошких разлога лишена живота, слободе или других права.

Додаје се да рехабилитовано лице, по закону, има право на посебан стаж, који му се рачуна у двоструком трајању за врема лишења слободе, као и права на месечну новчану накнаду.

Истовремено, рехабилитиваном лицу признаје се време незапослености по престанку лишења слободе као посебан пензијски стаж у ефективном трајању, а најдуже до две године, ако је незапосленост наступила због повреде права и слобода у смислу овог Закона.

У саопштењу ПИО фонда се истиче да је услов за остваривање права на месечну новчану накнаду то да рехабилитовано лице има најмање осам година посебно признатог пензијског стажа признатог по Закону о рехабилитацији.

Наглашава се и да посебно признат пензијски стаж није исто што и стаж по Закону о пензијском и инвалидском осигурању, па се не региструје у матичној евиденцији и не узима се за остваривање права на пензију, односно за поновно одређивање висине пензије.

"Посебан пензијски стаж по Закону о рехабилитацији представља само основ за остваривање права на месечну новчану накнаду", пише у саопштењу.

Прецизира се и да рехабилитовано лице уз захтев за ову накнаду подноси и пресуду којом се рехабилитује, доказе који садрже податке о дужини трајања лишења слободе, односно доказе о незапослености по престанку лишења слободе.

Потребно је да ради исплате месечне новчане накнаде, подносилац захтева достави и доказ о отвореном текућем рачуну.

"На основу комплетне документације коју рехабилитована лица прилажу уз захтев, филијале Фонда ПИО доносе решење о праву и висини новчане накнаде и тај поступак је у току, а они који су добили позитивна решења већ су у систему исплате накнада", додаје се у саопштењу.

Наводи се и да месечна новчана накнада према Закону о рехабилитацији, утврђује се у висини од 50 одсто просечне месечне зараде у Србији у претходној години без пореза и доприноса, коју објављује Републички завод за статистику, а право на ову новчану накнаду рехабилитовано лице остварује од дана поднетог захтева.

ПИО фонд подсећа да је ова накнада за 2023. годину била 37.467 динара, за 2022. годину 32.932 динара, за 2021.  годину 30.037 динара, док је за 2020. износила  27.460 динара

У периоду од 2012. до 2019. ова накнада се кретала у износу од 18.988  до 24.825 динара.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести