Посна трпеза по масној цени

Пред нама је божићни пост, никад скупљи него ове године, али по ценама намирница из ранијих година сада нема велике разлике у цени мрсне и посне хране.
д
Фото: Приватна архива

Све док није избила пандемија ковид-19 сматрало се да је припрема посне хране изискује више новца. Сада је, гледајући по ценама, а и по дебљини новчаника, поједнако велика ставка у кућном буџету и када се купује риба или месо.

Кромпир и купус, увек сматрани као сиротињска храна, сада коштају од 80 динара килограм па навише. Ово поврће, уз пасуљ, чија се цена, додуше, годинама не мења, у зависности од сорте, продаје се од 220 динара па нагоре, главни су мени за оне који посте. У јеловник иде, као замена за месо, и соја, а килограм одрезака у продавницама здраве хране кошта 490 динара, а комадићи соје се продају за 470 динара. На посном менију могу да се нађу и шампињони (400 грама 130 динара), кисели купус (килограм 180 динара), сарма (прокола, такође, 180 динара) пуњена љуспицама соје (килограм 290 динара) и нарибаном шаргарепом( 85 динара), прокељ (400 динара), кељ, броколи... и, наравно, риба.

490 динара килограм одрезака соје

Понуда морске и речне рибе је добра, а најјефтинији је комплет за рибљу чорбу - 200 динара. Али пре него што се крене у пазар, не само рибе, већ и других намирница, обавезно треба на сајтовима великих трговачких ланаца погледати акције и спрам њих бирати место за снабдевање. Када се пазари риба, треба видети и понуду у рибарницама јер и тамо често дају снижења.

430 динара па навише кошта килограм свежег шарана

Бранцин и орада су најскупљи, коштају 999 динара, лигње коштају 919 динара килограм, а бакалар је мало јефтинији - 886 динара килограм. Филети лососа 400 грама коштају 889 динара. Колутови лигње, такође у паковању од 400 грама, стају 339 динарма. Килограм гирица је 264 динара. У нашој исхрани најзаступљенији је ослић и килограм кошта 599 динара, а килограм скуше 420 динара. Али се риба може купити и јефтиније на акцији неког трговачког ланца.

Тако је и са ценама речне рибе, шаран најчешће тражена риба, може се свеж пазарити за 430 динара, али и за 499 динара, а има га и замрзнутог за 449 динара. Свежи одресци шарана продају се за 599 динара килограм. Сом и смуђ могу се купити за око 850 динара килограм, а толстолобик за 320 динара. Штука је најјефтинија, кошта од 250 динара, али се продаје и за 300 динара.

Уз рибу иде и кисела салата и ту је понуда разноврсна, а рекло би се и да су цене прихватљиве. Тегле од 0,75 грама краставаца, цвекле, паприке... на акцијама се могу купити већ од 120 динара. По тој цени у једном трговачком ланцу може се купити и ајвар, али 350 грама.


Бундевара и пита с вишњама

Током поста спремају се посни колачи, а рецепата на интернету за посластице без јаја има разноврсних.

Домаћице које раније припремају храну за пост и зиму остављају у замрзивач воће како доспева, па сада имају смрзнутих јагода, малина, вишања, шљива....за њих је најједноставнија и најјефтинија пита с вишњама. Килограм кора кошта 90 динара, а ако се вишње морају купити, 300 грама смрзнутих може да кошта и 190 динара.

Посебно за овдашње поднебље радо виђен колач за време поста, али и кад се не пости, јесте бундевара. Тако за килограм рибане бундеве треба платити 200 динара, колико кошта на Футошкој пијаци у Новом Саду.

З. Делић


 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести