Пријаве за 100 евра у петак

НОВИ САД: Министарство финансија објавило је збирку одговора на најчешћа питања грађана о праву на једнократну новчану помоћ од 100 евра и начин за њено прихватања, одбијање, односно уплате у хуманитарне сврхе.
evri, pixabay
Фото: pixabay.com

Право имају сви пунолетни држављани Србије који су 24. априла имали активно пребивалиште на територији Србије с важећом личном картом.

Аутоматски за новчану помоћ пријављени су сви примаоци пензија и новчане социјалне помоћ, а примаоцима пензије сматрају се и корисници привремене накнаде – инвалиди рада друге и треће категорије инвалидности, односно преостале радне способности.

Остали грађани се за новчану помоћ морају пријавити путем портал Управе за трезор или преко контакт-центра.

Министарство финансија наводи да ће пријављивање почети 15. маја и трајати до 5. јуна, док ће исплата за оне који помоћ добијају по аутоматизму почети 15. маја.

Пензионерима и примаоцима социјалне помоћи који немају текући рачун, биће за ту сврху отворен једнократни наменски рачун у банци Поштанска штедионица, који ће после подизања новца бити угашен.

Исплате за грађане који се претходно пријављују за 100 евра почеће најкасније 1. јуна, а ако пријављени немају текући рачун, приликом пријаве ће навести у којој банци желе једнократни наменски рачун, који ће такође после подизања новца бити угашен.

С наменских рачуна новац се може подићи само у готовини, а с уплатом на свој рачун грађанин може како жели.

Министарство финансија истиче да није могуће једнократну помоћ примити на рачун другог лица.

Право на помоћ остварују и грађани којима су лична документа истекла током трајања ванредног стања.

Како се наводи, искључиво примаоци новчане социјалне помоћи, дакле и носилац новачане социјалне помоћи и остали пунолетни чланови његове породице – добијају исплату по аутоматизму, без пријављивања. Корисници привремене новчане надокнаде услед незапослености једнократну новчану помоћ добијају после пријављивања преко портала Управе за трезор или телефонски, а на исти начин до 100 евра ће стићи и грађани старији од 65 година који нису пензионери. Министарство је саопштило и да директно преусмеравање с рачуна помоћи у хуманитарне сврхе није предвиђено, али да то грађани могу учинити после подизања готовине.

Није предвиђена могућност да пензионери пријављени по аутоматизму пошаљу захтев да не желе уплату.

Е. Дн.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести