Продаја клима-уређаја порасла неколико пута

Тропске температуре, које су запљуснуле Србију последњих неколико дана, међу робу која се највише купује сврстале су клима-уређаје, а у радњама истичу да је муштерија далеко више него што је уобичајено лети.
Дневник/А. Ерски
Фото: Дневник/А. Ерски

Тако се у поједним продавницама, где се у просеку прода један-два клима-уређај дневно, ових дана прода и по десетак тих апарата, а како кажу продавци, готово је извесно да ће муштерија бити још, посебно ако овако топло време потраје.

Цене клима-уређаја зависе од јачине, произвођача, енергетског разреда, продавнице... ипак, слободно се може рећи да су прилично уједначене, али да није наодмет прошетати се и потражити најповољнију понуду. Они који одлуче да купе климу, могу је платити готовином, али и на рате – чековима или кредитним картицама, а има и продавница у којима се одобрава кредит и плаћање преко административне забране. Продавци кажу и да би било најбоље да клима-уређај монтирају овлашћени сервиси јер то обезбеђује и квалитетну монтажу и сигурност.

По речима шефа „Горење студија” Владимира Јелића, клима-уређаји су ових дана најтраженији артикал у продавнци, купује се више него што је уобичајено лети, а најтраженије су популарне дванаестице, које хладе простор од око 40 квадратних метара.

– У просеку лети продајемо два клима-уређаја дневно, али их је ових дана одлазило и десетак – каже Јелић. – Имамо климе од седмице до осамнаестице, а цене се крећу од 25.990 динара до 49.990. Сви клима-уређаји у нашој понуди су енергетски ефикасни и имају ознаку А, саврмени су и у раду користе еко-гас.

1.800 динара па навише цена вентилатора

Да је потражња за клима-уређајима повећана указују и у радњи „Брико С”, а пословођа Зоран Сантрач наглашава да се највише продају они који су на попусту. По његовим речима, пресудно за куповну климе је цена, па тек онда следи произвођач, а на крају економичност апарата.

– Клима-уређаји се веома добро продају, а имамо их довољно у магацину – каже Сантрач. – Осим високих темепратура, на повећану продају утицало је и то што смо ових дана имали акцијске цене па су климе коштале 26.000 и 27.000 динара. 

26.000 динара цена клима-уређаја исте јачине у свим радњама

Он указује и на то да је снабдевеност продавнца клима-уређајима добра јер су се продавци, поучени искуством од пре неколико година, на време припремили за ову летњу сезону.

– Тада су темературе биле сличне садашњим и навала купаца била је толико велика да су многе продавнице за кратко време остале без клима-уређаја. Да се то не би поновило, ми смо – а сигуран сам, и други – напунили магацине – каже Сантрач.

И у „Новелу” је, указује пословођа Драган Ходак, потражња за клима-уређајима повећана, куповина је нешто боља него уобичајено, а цене дванаестица је 26.000 и 27.000 динара. Уз то, каже он, има и доста потенцијалних купаца који долазе да питају, гледају моделе и праве рачуницу како да их купе.

Осим клима-урађаја, истичу продавци, веома добро иду и вентилатори. Цена тих апарата је повољна – има их и за око 1.800 динара па навише – а продаја премашује уобичајени летњи промет. У неким продавнцимаа вентилатори су практично нестали из понуде с првим ударом тропских врућина, али су залихе обновљене.

Д. Млађеновић

Различити енергетски разреди 

На рафовима продавница има клима-уређаја различитих енергетских разреда – од оних најекономичинијих, који носе ознаку А, па до Д. Најскупљи су они који су енергетски ефикаснији, али се куповина врло брзо исплати –  посебно кад су спољне температуре високе и климе дуго раде – јер троше мање струје.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести