Протести у Венецуели дижу цену нафте у Србији? 

БЕОГРАД: Геополитичка дешавања би могла довести до поскупљења нафтних деривата у Србији, упозорио је Горан Радосављевић из Националног нафтног комитета.
nafta
Фото: pixabay.com

Он је у Дневнику РТС објаснио да се геополитичка дешавања неће одмах одразити на тржиште Србије, али ако се садашњи геополитички трендови наставе, могла би се очекивати поскупљења, и додао да је тржиште осетљиво и да су прогнозе незахвалне.

Због напете ситуације у Венецуели и уз америчке санкције, цена барела сирове нафте је достигла 73 долара, што је за 40 одсто више него крајем прошле године. Скок цена црног злата погађа цео свет, а посебно европско тржиште које је увозно зависно, па тако и Србију. 

Србија од укупне потрошње нафте и деривата увозом покрива две трећине. Цене деривата на пумпама у Србији од фебруара већ су порасле у просеку за шест динара, а почела је да расте и цена гаса за аутомобиле која је до сада падала.

Горан Радосављевић је рекао да, што се тиче течног нафтног гаса (ТНГ), у овом тренутку постоји ванредна ситуација јер је упумпана нафта лошијег квалитета и онда су земље које користе нафтовод из Русије, а то су Немачка, Пољска, Словачка и Мађарска, зауставиле увоз док се проблем не реши.

Истиче да је реч о потпуно ванредној ситуацији јер цена ТНГ-а сезонски иначе пада у ово доба године, али напомиње да је читаво тржиште осетљиво на промене.

Када је реч о глобалним дешавањима која утичу на цену нафте, Радосављевић каже да у тренутку када цене иду горе-доле, сваки догађај може да поремети цену. 

Све то нас ставља у контекст велике неизвесности, а кад је неизвесност, онда цена расте, каже Радосављевић.

У САД пале цене нафте због рекордне производње

Цене нафте су данас пале, јер је рекордна производња тог енергента у САД довела до наглог пораста залиха.

Изван САД, нафтна тржишта су међутим и даље под притиском јер су истекла изузећа од примене америчких санкција према Ирану, политичка криза у Венецуели ескалира, док Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) наставља да ограничава понуду.

Цена северноморске нафте брент јутрос се кретала на нивоу од 71,81 долара по барелу, што је за 35 центи или 0,5 посто ниже у односу на цену с последњег трговања.

Истовремено, америчка лака нафта (WTI) појефтинила је за 27 центи или 0,4 одсто, на 63,33 долара за барел.

Цене нафте су драстично пале јер су залихе у САД порасле на највиши ниво од 2017. године, оцењују аналитичари банке АНЗ.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести