Сремци и Мачвани резервоаре свакодневно пуне у Босни

Пад цене барела нафте испод 50 долара, забележен протеклих недеља, полако је почео да се осећа и на српском тржишту деривата.
gorivo, Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Наиме, нафтни деривати на бензинским пумпама широм Србије последњих дана јефтинији су од једног до 3,8 динара по литру. Цене се разликују од пумпе до пумпе, у зависности од тога којом брзином се троше старе залихе горива купљене по вишој цени и почињу да продаје ново, набављено четири до пет динара јефтиније. По ценовнику који је прошле недеље објавило Удружење нафтних компанија Србије, цена дизела у Србији готово је у врху листе у региону јер се он точи по 1,231 евро и скупље га продају само у Албанији и Грчкој. Када је пак реч о безнину, цена је прошле недеље била 1,192 евро, а јефтиније се продавао у Мађарској, Македонији, Румунији, Бугарској и Босни и Херцеговини.

У овом часу стабилан курс евра, долара, али и динара, омогућава да цена горива пада. Међутим, због јефтинијег горива у суседној Босни и Херцеговини, становници наших пограничних подручја све чешће одлазе на пумпе у ту државу. По подацима Удружења нафтних компанија Србије, у Босни и Херцеговини је литар бензина 0,929 евра, а евродизела 1,053. Рачуница показује да се уштеди тридесетак динара по литру. Управо та чињеница довољан је разлог да мештани пограничних подручја чешће прелазе босанску границу да би напунили резервоаре. Није дозвољен пренос канистера преко границе, али није ограничен број прелазака с пуним резервоаром, па они који живе недалеко од границе у току дана по гориво у Босну пређу по неколико пута.


И Хрвати танкују у БиХ

Босну протеклих дана опседају и Хрвати јер је цена безнзина и евродизела у тој држави знатно виша. Босанскохерцеговачки нафташи, који су обезбедили велике количине горива док је цена сирове нафте, која је стмоглаво падала готово годину и по, била ниска, задовољно трљају руке и рачунају ћар који су добили на разлици између куповне и продајне цене. До када ће то потрајати, тешко је рећи јер последњих неколико дана цена нафте на светском тржишту поново расте, па ако се тај тренд настави, и цене бензина и евродизела ће морати ићи горе.


Мештани многих села богатићке општине, али и сремских, како нам је потврђено и у месној канцеларији Бадовинци, одлазе у Босну по јефтиније гориво, али тврде да то чине и сви из пограничног подручја јер им се то исплати и на резервоару могу да уштеде између десет и петнаест евра. Како истичу у МЗ Бадовинци, преко границе се исплати ићи и по евродизел, бензин, ауто-гас, па и лож-уље. Преко границе иду и мештани села Клење, као и Кузмина и Сремске Раче из сремскомитовачке локалне самоуправе, а пут Босне одлазе и они из удаљенијих градова као што су Шабац, Рума па и Београд. Њихова рачуница је да је у БиХ јефтиније не само гориво које ће сипати у аутомобил већ и бела техника и крупније ствари јер на граници враћају ПДВ.

За сада нема прекограничног шверца горива јер ни потражња пољопривредника, који су већином житељи српских села близу босанско-херцеговачке границе, није велика с обзиром на то да је сетва обављена. Међутим, уколико разлика у цени горива између Србије и БиХ настави наредних месеци да буде велика, реално је очекивати да се код припреме за жетву повећа потражња за горивом и да тада сремски и мачвански паори „појачају” интензитет одласка на босанскохерцеговачке пумпе. 

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести