Увозно млеко које се продаје у амбалажи Имлека - посао за инспекцију

БЕОГРАД: Секретар Удружења за сточарство и прераду сточарских производа у Привредној комори Србије (ПКС) Ненад Будимовић сматра да млеко у продавницама неће бити скупље јер је, како каже, стабилизовано тржиште.

Можда неће појефтинити, али мислим да нема великих разлога за поскупљење, казао је Будимовић за Танјуг.

Према његовим речима, цена млека је код нас сада на вишем нивоу због веће цене у откупу, јер га има мање зато што имамо мање музних крава.

Како каже, две и по године до три короне и рат у Украјини довели су до тога да се економска ситуација умногоме променила, па је тако сада фармерима понуђена већа цена, што не значи да није реална.

Али, додаје, млекаре, односно прерађивачи, немају рентабилност.

Млеко из увоза је јефтиније, не зато што је мање квалитетно, већ зато што је производња у ЕУ јефтинија и то је један од разлога што је прерађивачима исплативије да узму из увоза, појашњава Будимовић.

Према његовим речима, прогнозе и пројекције ПКС говоре о томе да може да дође до пада цене у откупу млека јер млекаре немају рентабилност.

Овде нико не добија, сви су незадовољни, да се спусти цена то би била нерентабилна цена за фармере који би смањили производњу што је лоше. Треба да се омогући извоз, то би мало отчепило канале и производња би могла да се повећа, наводи Будимовић.

Како појашњава, цена млека за фармере није довољна јер је храна скупа, енергија, основни параметри су скупи и самим тим и производ је скупљи.

Говорећи о увозном млеку које се продаје у амбалажи Имлека, Будимовић каже да је то посао за инспекцијске органе и да је и за то одакле је млеко прописана и величина и фонт слова.

Ипак, додаје, не треба размишљати да ли је мање квалитетно.

Инспекција контролише квалитет свега онога што долази као прехрамбена роба из увоза, једино што потрошач мора да зна шта купује за свој новац, каже Будимовић.

Додаје да није проблем ни да увозно млеко буде на рафовима, али да домаће треба да буде приоритет и произвођачима, и прерађивачима, и потрошачима.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести