Вучић: Не одустајемо од повећања плата и пензија

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је да држава неће одустати од најављеног повећања плата и пензија и најавио да ће пензије бити повећане у новембру и јануару укупно 20,8 одсто.
dinari Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Иде девет одсто сада 1. новембра, што значи да ће први део примити - самосталне делатности пензионери 2. децембра, пољопривредни пензионери 6. децембра, бивиши запослени пензионери 10. децембра. А онда од 1. јануара, што значи од 2. до 10. фебруара примиће још 12,1 одсто, укупно 20,8 одсто повећање, истакао је Вучић гостујући на Првој.

Нагласио је да никада такво повећање пензија нисмо имали у два месеца, јер су плате брже расле од пензија.

Сада морамо да гледамо да нам пензије расту истом брзином као плате, навео је Вучић.

Каже да је пре 10 година просечна пензија била 203 евра, сада ће бити 323 евра, тако да су за више од 60 одсто увећане пензије, али да то није довољно, пошто ће плате бити увећане са 330 на 720 евра, што је 120 одсто увећање.

Расту цене, али ће нам увек приходи расти више од међугодишње инфлације, нагласио је Вучић.

И у случају да се све затвори имамо залиха свега за више месеци

Вучић је изјавио да Србија када би се све затворило и стало има залихе свега за више месеци.

То су добре вести за грађане, истакао је Вучић.

Председник је рекао да је уверен да ће Србија са овом годином имати у претходне три године кумулативно највећи раст БДП у Европи.

Да обрадујем пољопривреднике, идемо са откупом 150.000 тона кукруза, пошто га немамо довољно у резервема, по берзанским ценама и то ће нас коштати између 55  и 60 милиона евра, да попунимо све резерве. Људи да не брину сваког дана ми повећамо резерве, нагласио је.


Ер Србија ће завршити годину са 7 милиона евра профита

Председник Србије Александар Вучић обавестио је вечерас да ће Ер Србија ову годину завршити са седам милиона евра профита, као и да су планирани директни летови за Кину и Чикаго.

Вучић је на ТВ Прва казао да је национални авио превозник успео да оствари тај профит уз сву кризу, те да се нови лет до Чикага планира од марта, априла.

Ер Србија ће уз сву ову кризу завршити ову годину са седам милиона евра профита, отвара се нова линија ускоро за Кину, директан лет за Кину, директан лет за Чикаго од марта, априла тако да ћете осим у Њујорк моћи директно да летите и за Чикаго. То су фантастични успеси, убедљиво смо ту најбољи у региону, казао је.


Како је рекао, пуни се дизел за војску - свих нових 21.000 тона и још 54.000 тона има слободног простора.

Све ћемо да напунимо дизелом, имамо 136.000 тона при НИС-у и њиховим складиштима, дакле, плашим се за дизел, мање бринем за све друге деривате, старамо се. Последњих 21 дан ни киловат струје нисмо увезли и имамо скоро 2,8 милијарди на рачуну, а нису још нису легле паре из Емирата, јер морамо да то да ратификујемо у скупштини, правимо тај бафер односно јастук да можемо да издржимо тешке енергетске ударе, истакао је Вучић.

Каже да једино имамо проблем око цене енергената и да ћемо би следеће године дефицит био мањи од два одсто, али да ће се тек видети због енергената, а ове године би било испод три одсто да није енегената а биће мањи од 4,5 одсто, али да треба видети дефиците других земаља.

Ако неко на силу не прекине Балкански ток, смео бих за извесношћу да кажем људима да ћемо преживети и то добро, са солидном основом да преживимо и следећу годину. То значи да ће бити довољно свега, нагласио је Вучић и навео да имамо довољно и соли, уља, а шећера 12 милиона килограма у резервама.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести