За 90 одсто нижа цена интернета у ромингу

Решењем РАТЕЛ-а операторима се од 1. јула, на основу регионалног споразума, одре­ђује обавеза снижавања цена роминга у мрежама Западног Балкана, а највише ће бити умањена цена коришћења интернета и то за око 90 одсто.
roming more, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Цене роминга, речено је Танјугу у РАТЕЛ-у, биће снижене за све наше кориснике од 1. јула до 31. децембра (прва фаза) и то:

За минут разговора за одлазне позиве са (просечних) око 28 динара цена ће бити снижена на око 11 динара, што је за више од 60 одсто.

Цена СМС порука ће бити смањена са око девет на око четири динара или за више од 50 одсто, док ће пренос података по мегабајту бити умањен са око 30 на око четири динара (90 одсто).

Од 1. јула 2021. потпуно укидање накнада за роминг у региону Западног Балкана

У РАТЕЛ-у подсећају да је почев од 1. јула 2019. па до 30. јуна 2021. године предвиђено постепено снижавање цена ро­минга у неколико фаза и то:

Од 1. јула 2019. године, затим од 1. јануара 2020. године, па од 1. јула 2020. године, да би од 1. јула 2021. дошло до потпуног укидања накнада за роминг у региону Западног Балкана односно корисници ће плаћати услуге роминга под истим условима који се примењују у домаћем саобраћају. Од 1. јануара 2020. године се мења начин обрачуна трошкова роминга тако да ће сви корисници плаћати роминг по принципу који подразумева збир домаће цене (коју тренутно плаћају у домаћем саобраћају) плус роминг накнаду.


Нема наплате успоставе везе

У решењу РАТЕЛ-а операторима се одређује обавеза снижавања цена роминга у мрежама Западног Балкана и у њему се наводи да за позиве у ромингу неће бити наплаћивана успостава везе.

Такође, за примљене поруке и поруке говорне поште у СМСромингу неће се обрачунавати додатне накнаде.

Наплата одлазних позива вршиће се по секунди, с тим што оператори могу применити иницијални минимални обрачунски период који не може бити дужи од 30 секунди.

Накнада за пренос података у ромингу вршиће се по килобајту, уз изузетак порука (ММС) које се могу наплаћивати по јединици.


То ће довести до додатног снижавања трошкова роминга за већину корисника.

Од 1. јула 2020. уследиће додатно снижавање роминг цена за долазне позиве и пренос података за све кориснике. Регионални споразум о ромингу потписали су у априлу, на другом Дигиталном самиту ЗБ у Београду, представници западнобалканске шесторке (Србија, Црна Гора, БиХ, Македонија, Албанија и Косово*).

Споразум је потписан под покровитељством ЕУ, а испред Србије је потпис на тај докуме­нт ставио министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести