За родитеље деце до две године последњи пут се враћа ПДВ за беби опрему

Родитељи малишана старости до две године могу од 1. до 15. фебруара последњи пут поднети захтеве Пореској управи за враћање пореза на додату вредност за беби опрему.
bebi oprema, pixabay
Фото: Pixabay

Родитељи, стратељи и усвојитељи могу остварити право на враћање тог пореза, укупно највише 75.029,08 динара. Током прве године живота детета сума је 42.837,76 динара, у другој години порез се враћа у износу до  32.155,32 динара. То важи само за оне који су током претходне године остварили приход мањи од 1.028.978,29 динара. Осим тога, вредност имовине родитеља, старатеља или усвојитеља не би смела да прелази 25.081.150 динара. Да би се остварило поменуто право, треба попунити образац за враћање тог пореза. Он се може преузети са сајта Пореске управе или узети у њеним филијалама, уз попуњен формулар треба приложити и исечке од рачуна. Порез се враћа за млеко намењено бебама, кашице, креветац, колица, столице за храњење, као и оне за аутомобиле те за пелене... наводи се у саопштењу ПУ.

Пореска управа ће у року од 30 дана од предаје захтева донети решење којим ће странци одобрити враћање ПДВ-а или одбити захтев.

Од 1. јула ове године треба да почне примена Закона о финансијској подршци породицама с децом. Враћања ПДВ-а на поменуте артикле неће бити, а породице ће добијати другачију финансијску помоћ и подршку.

Д. В.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести