Живковић: Раст биткоина позитиван сигнал за тржиште криптовалута

БЕОГРАД: Стручњак за криптовалуте Марко Живковић, рекао је да протекла недеља на тржишту криптовалута даје позитивне сигнале, после годину дана негативних, и да је вредност биткоина последњих седам дана скочила за нешто више од 20 одсто.
bitkoin, ilustracija
Фото: Илустрација

После годину дана негативних сигнала које добијамо у свету криптовалута, биткоин је последњих седам дана скочио нешто више од 20 одсто, тачније са неких 17.000 у ово време прошле недеље, а данас је био нешто мање од 21.000 долара, рекао је Живковић Танјугу.

Он се осврнуо на случај, како је рекао, историјске преваре компаније ФТX - берзе и мењачнице криптовалута, када су бројни инвеститори у те валуте, зајмодавци и купци остали без својих средстава, и рекао да и ту има позитивних вести.

У последњих пар дана су се појавила нека средства, пронађена, реч је о неких пет милиона долара. Тако да људи који су сада повериоци ФТX-а, у том процесу гашења те компаније, можда могу да очекују некакав добар сигнал, рекао је Живковић.

Како је навео, претходну годину су обележили многи хакерски напади и преваре, па је у тим случлајевима нестало укупно око три милијарде долара.

Прошла година је дефинитивно година у којој је због превара, хакерских напада, нестало највише коина. Нека процена је да је негде око три милијарде долара нестало прошле године, истиче Живковић.

Губитак новца на овај начин, додао је он, није због саме технологије, и нису криптовалуте показале нестабилност, већ је, како је рекао, то последица незнања и похлепе.

Након короне, локдауна и свега, када смо се окренули много више дигиталном свету, када је вредност криптовалута отишла у небо, људи су кренули да инвестирају у то, очекујући енормно да се обогате у неком јако кратком периоду. ФТX је једна од берзи и мењачница која је постојала и пословала и на неодговоран начин управљала средствима својих клијената, објаснио је Живковић.

Он је нагласио да је пре него што се неко одлучи да тргује криптовалутама, неопходно да се о томе едукује, истражи и улаже само онолико колико је спреман да изгуби.

Прва ствар када говоримо о криптовалутама је научлите, изучите, едукујте се и онда уђите у све то. Улажите у криптовалуте онолико колико сте спремни да изгубите. Оно што људи треба да раде је да се информишу пре свега и да тргују на сигурним местима. Средином децембра је НБС издала две дозоволе за трговање криптовалутама, а наша фирма је једна од те две, рекао је Живковић.

Од прошле године, подсетио је Живковић, поседовање односно куповина и продаја криптовалута у Србији је легална, и две компаније су од НБС добиле дозволе да буду мењачнице, што је једна врста гаранције за оне који желе да тргују.

Ми смо једна од регулисаних мењачица, имамо дозволу и то је једна врста гаранције поштовања закона. Ми смо сада под регулативом и НБС и Комисије за спречавање прања новца и финансирање тероризма, те смо на одређени начин безбедно и сигурно место, рекао је Живковић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести