Нови систем у Дрмну диже производњу угља са 9 на 12 милиона тона

КОСТОЛАЦ: На површинском копу "Дрмно" у Костолцу данас је почео транспорт новог савременог багера у који је уложено скоро 100 милиона долара, а који ће омогућити повећање годишње производње угља у том руднику са девет на 12 милиона тона. 
kolubara, tanjug zoran zestic
Фото: Танјуг (Зоран Жестић)

На представљању новог багера дугачког 150 метара и тешког 3.200 тона, министар рударства и енергетике Александар Антић рекао је да је циљ да након 2023. прозиводња угља у Србији достигне 45 милиона тона годишње, те да је нови багер од изузетног значаја за развојне планове и део је страгегије повећања производње угља на "Дрмну" у склопу изградње Блока Б 3 Термоелектране "Костолац Б". 

"То је део нашег укупног аранжмана с Кином у коме је кинески ЦМЕК наш партнер. Све активности одвијају се предвиђеном динамиком. Пред нама је изазов да наставимо ту динамику и у року завршимо Блок Б 3", рекао је министар.

Антић је рекао да ће ове године у Србији бити произведено 38 милиона тона угља, у наредној фази планирано је 40 милиона тона, а када нови багер на копу "Радљево" у Колубари буде радио у пуном капацитету, производња ће достићи 45 милиона тона годишње. 

То су, наводи, планови ЕПС-а који ће остати најзначајнији део српске економије и индустрије и најјачи играч у тој бранши у југоисточној Европи.

"Ове године ћемо произвести 38 милиона тона угља. Улазимо у фазу озбиљних инвестиција које ће нас довести до значајног раста производње угља и електричне енергије у Србији", рекао је Антић и нагласио да је оптимиста и да је уверен да ће амбицизни планови бити остварени.

Навео је да ће се ове године ући у набавку великих система за коп "Радљево" за који каже да је кључна развојна компонента производње угља у Колубари и која ће бити део укупне сигурности снабдевања и угљем и електричном енергијом. 

Поносан је, додао је, што српске компаније показују спремност да учествују у великим, захтевним и развојним пројектима попут система који је данас оспособљен за рад на копу "Дрмно".

"И у наредном периоду, у великим пројектима озбиљно рачунамо на српске компаније", рекао је Антић и додао да је привилегија да је на овом пројекту радио и немачки "ТисенКруп", који је у својој области рада један од лидера на светском тржишту. 

В. д. директора ЕПС-а Милорад Грчић нагласио је да је производња угља један од најважнијих фактора у ЕПС-у, а производња електричне енергије у термо сектору јесте оно што даје стабилност енергетском сектору у Србији.

"ЕПС се ослања на Колубару и ''Дрмно''. ''Дрмно'' је пројектовано да производи девет милиона тона угља годишње, а с новим системом достићи ће између 12 и 13 милиона тона. Градимо нови 350 мегаватни блок и неопходна је већа количина угља", рекао је Грчић. 

Објаснио је да је багер део система који укључује и траку и одлагање, његов капацитет је 6.600 метара кубних на сат, кретаће се у дужини од 6,5 километара, а месец дана биће у пробном раду.

Грчић каже да је ЕПС обезбедио финансирање за још четири претоварне станице на копу "Дрмно". 

"У фази смо изградње трафостанице Рудник 5. Надамо се да ћемо у току ове године, најкасније у децембру завршити комплетан посао", каже Грчић. 

Директор огранка кинеског ЦМЕК-а Рен Каилонг рекао је да је од отварања монтажног плаца са кога багер креће на радну позицију прошло 36 месеци и да су уз подршку министра Антића и челних људи ЕПС-а сви планирани послови завршени. 

Директор сектора за рударство немачког "ТисенКрупа" Бернд Биндер осврнуо се на шест деценија дугу и плодоносну сарадњу са ЕПС-ом на великим пројектима, као и на пројектовању и монтажу роторног багера на "Дрмну" за који је рекао да је од велике користи за Србију и њене грађане. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести