Обрачун пореза за паушалце електронским путем

НОВИ САД: Сви паушалци, као и они који тек планирају да започну свој бизнис, од данас ће моћи на порталу www.jpd.rs да израчунају пореске обавезе за четири године унапред.
bogatasi porez
Фото: pixabay.com

До сада то није био случај и ниие било јасног правила када пореска решења стижу, нити колики износ могу очекивати.

Илустративни калкулатор, који је развио НАЛЕД, у сарадњи са Пореском управом у оквиру Пројекта јавно-приватног дијалога за развој, који финансира УСАИД, представљен је данас на округлом столу, у Прирведној комори Војводине.

На првом, од планриана четири округла стола, јавности ће бити представљено шта доноси Нацрт уредбе о паушалном опорезивању. За 117.000 паушалаца у Србији, промена доноси аутоматизацију процедура, смањење бирократије и већу предвидљивост у погледу утврђивања пореске обавезе.

"Почетници у пословању моћи ће електорнски да сазнају да ли имају паво да послују као паушалци и да, као постојећи рпедузетници, унапред израчунају висину пореза. Уместо аконтационог и коначног пореског решења, које је често каснило и дуже од шест месеци, у пореско сандуче електронски ће им стизати јединствено пореско решење за годину унапред", рекла је директорка за регулаторну реформу у НАЛЕД-у Јелена Бојовић.

Иницијативу за реформу паушалног опорезивања покренута је у септембру прошле године, када је НАЛЕД заједно са Удружењем за развој предузетништва.

Нацрт Уредбе, чије с еусвајање очекује у децембру, а ступа на снагу у јануару 2020. године, предвиђа, речено је на округлом столу, низ погодности за многе паушалце. У наредне три године пореске обавезе неће моћи да им буду повећане више од 10 одсто годишње, а бројним предузетницима биће смањене 30 одсто и више због нове формуле за обрачун пореза, која предвиђа објективно и лако проверљиве критеријуме уа утврђивање висине у односу на постојећи модел.

Предвиђено је и смањење пореске основице током прве три годдине пословања, као и основице за рпедузетнике млађе од 30 и старије од 55 година, за породиље, особе са инвалидитетом и особе код којих се јавила дужа болест. Уредба предвиђа да ће убудуће и аутомеханичари и рачуновође моћи да послују као паушалци.
 

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести