Од хобија покренули посао

Новосадски тројац Драган, Александар и Давор су са прављењем пива почели пре две године у кућним условима, да би пре пола године почели да се баве озбиљном производњом.

Њихово пиво данас може да се наручи у већини новосадских локала, па и шире. Занатско пиво под именом “Збир пивара” због природних састојака,  али и зато што не саДржи адитиве; постало је цењено код Новосађана. Александар Драгољубов каже да намеравају да још више прошире своју производњу, а да се за сада могу похвалити са шест врста пива, прављених од природних састојака.

- У понуди имамо лагер пиво односно светло пиво, амбер ејл прављено по америчкој рецептури, сешн ејл које садржи мање алкохола, индија пејл ејл које је јаче пиво, јер садржи више хмеља и прављено је по старом индијском рецепту, када се бродовима превозило у Велику Британију. Затим правимо сталт, односно тамно пиво слично гинису и јако тамно пиво које смо назвали црно ипа - каже Драгољубов и додаје да баш зато што пиво не садржи адитиве, јесте и разлог популарности код пивопија, јер је здравије. Њихова пива имају друге називе те се лагер назива шлагер, сешн ејл - слипер, јер клизи низ грло, амбер ејл - ћилибар, сталт је хајлендер, док је црно ипа најмлађе, направљено у марту, а вокер ипа светло најпопуларније.

Давор Вукић каже да су се у целу авантуру упустили због велике љубави према пиву.

- Нисмо желели одмах да улажемо у опрему и наше пиво се и даље прави у услужној занатској пивари Пауновић. Месечно се произведе 3000 литара, док је у летњим месецима ситуација другачија, те за три недеље направимо и продамо око 5000 литара - каже Вукић и додаје да се пиво лети више пије и да се траже “захмељенија” лакша пива са мање алкохола, док су за зиму карактеристична тамна пива, која имају више алкохола.

“Збир” пиво, како његови творци кажу са јединственим укусом, бојом, дизајном и темпераментом, може се наћи и у Београду и Зрењанину, како у локалима, тако и у продавницама, а тројац планира и да отвори своју пивару, ако се производња побољша.

- За отварање пиваре и опреме потребно је од 30 хиљада евра и више, али корак по корак, надамо се да ће нашу љубав према пиву, прави љубитељи наградити - каже Вукић.

Маша Стакић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести