Одложено увођење платних разреда за годину дана

БЕОГРАД: Увођење платних разреда за запослене у јавним службама биће одложено за годину дана, односно до 1. јануара 2019, утврђено је изменама Закона о систему плата у јавном сектору које је данас усвојила Скупштина Србије. 
ekonomija Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Усвојен је и Закон о запосленима у јавним службама, који предвиђа да ће за исти посао у свакој служби плата бити иста. 

Запосленима ће се праведно мерити учинак и на основу тога ће моћи да се напредује. 

Предвиђено је да квалитет и знање буду главни критеријуми за запошљавање у јавним службама и то искључиво преко конкурса, а циљ Закона о запосленима у јавним службама је и ефикасна јавна управа од које би грађани добијали квалитетнију услугу.

Новим решењима уређују се радни односи и плате запослених у јавним службама.

Уводе се инструменти за успостављање функције управљања људским ресурсима у јавним службама - кадровски план, конкурсни поступак и вредновање радне успешности.

Запослени може бити обавезан да буде стално доступан ради пружања неопходних услуга корисницима јавне службе ван свог радног времена, ако се укаже таква потреба, ако је посебним законом утврђена та обавеза доступности. 

Запослени је дужан да, по писменом налогу непосредног руководиоца, ради и послове који нису у опису његовог радног места ако за њих испуњава услове, због привремено повећаног обима посла, замене одсутног запосленог или у случају да на одређеном радном месту није запослено ниједно лице за шта ће добијати адекватну награду. 

Врсту и трајање послова одређује непосредни руководилац писменим налогом, најдуже до 30 радних дана у периоду од шест месеци 

Запослени може да одбије рад по писменом налогу ако се ради о пословима који не одговарају врсти и степену стручне спреме који се захтевају за послове које запослени обавља на свом радном месту 

Ако због привременог или трајног премештаја долази до промене места рада, премештај се може извршити без сагласности запосленог само ако је место рада на које се запослени премешта удаљено мање од 50 км од места рада на којем је запослени радио пре премештаја што одговара и постојећем решењу, по важећем Закону о раду. 

Запослени може да буде премештен на друго одговарајуће радно место, у друго место рада само уз своју писмену сагласност. 

Запослени може бити обавезан да буде стално доступан ради пружња неопходних услуга корисницима јавне службе ван свог радног времена, ако се укаже таква потреба.

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести