Оснивачи иновационих фирми биће ослобођени пореза три године

БЕОГРАД: Оснивачи фирми које обављају иновативну делатност, а које буду отворене након 1. марта, биће ослобођени три године плаћања пореза и доприноса на сваку зараду до 150.000 динара месечно бруто.
bogatasi porez
Фото: pixabay.com

То је нова олакшица коју је увела Влада Србије, а која би требало да стимулише отварање и развој фирми које се баве иновацијама и да би оснивач то остварио мора да има најмање пет одсто акција или удела у привредном друштву и не сме да буде повезан ни са једним правним лицем.

Директорка за регулаторну реформу НАЛЕД-а Јелена Бојовић за Тањуг каже да се та олакшица надовезује на олакшицу коју је НАЛЕД иницирао код Владе Србије 2018. године, а која је омгућила ослобађање од плаћања пореза и доприноса на зараде за новооснована привредна друштва, предузетнике у систему личне зараде и предузетнике пољопривреднике.

"НАЛЕД је 2018. почео да ради са предузетницима и привредницима како би идентификовао шта су кључни проблеми у њиховом раду у првој и другој години пословања. Посебан фокус нам је био на младе и на оне који су тек завршли средње школе и факултете", објашњава Бојовић.

Како је навела, Влади је тада предложена таква мера, познатија и као "Стартуј легално", а која значи да уплате пореза и дориноса уместо почетника плаћа држава.

Она објашњавца да је намера била да се млади стимулишу да покрену свој бизнис и да им се олакша прва година пословања, која се, каже, показала као најтежа за почетнике.

Наиме, олакшицу на износ месечне нето зараде до 37.000 динара у првој години пословања могу да остваре оснивачи првредних друштава или предузетници који су у протеклих 12 месеци завршили школовање или су најмање шест месеци на евиденцији Националне службе за запошљавање (НСЗ).

Од октобра 2018. до краја 2019. године, 780 привредних субјеката је користило ту олакшицу за укупно 893 запослених.

Бојовић истиче да је та мера највише стимулисала запошљавање и рад у оним срединама у којима је тешко привући велике инвестције, а то су Медвеђа, Крупањ, Трстеник...

Према анализама НАЛЕД-а, та мера доноси уштеду предузетницима од 12.000 до 33.000 динара, а друштвима са ограниченом одговорношћу око 15.000 динара месечно, колико би, иначе, платили порезе и доприносе.

Анализа је показала и да почетници током прве године морају да плате од 151.000 до 426.000 динара (предузетник), односно од 188.000 до 235.000 динара (привредно друштво) за трошкове оснивања и порезе и дориносе.

"Управо на основу те мере, али и њених резултата, Влада Србије је дошла до идеје за њено проширење које се односи на иновационе делатности, с тим што ће трајати 36 месеци и повећан је износ на који пореско ослобођење може да се оствари, односно, максималан износ је 150.000 динара", навела је Бојовић.

НАЛЕД-ов прогам "Стартуј легално" осим Владе Србије, подржала је и Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ).

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести