ОТП банка Србија купила Војвођанску банку

БУДИМПЕШТА: Национална банка Грчке (НБГ) потписала је споразум са ОТП банком Србија о продаји свог 100-процентног власништва над Војвођанском банком.
banka, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Dnevnik.rs

Потписан је и споразум о продаји НБГ Леасинг-а и осталих изложености НБГ Групе у Србији, а договорени износ за акцијски капитал Војвођанске банке и НБГ Леасинг-а износи 125 милиона евра, саопштено је из ОТП банке Србија.

Као резултат преузимања, тржишни удео ОТП банке Србија ће се повећати на 5,7 процената, те ће стога постати седма највећа банка на српском тржишту.

"Последњих година ОТП банка Србија остварује континуирани раст, а наша су очекивања да ће се овај позитиван тренд наставити потпомогнут овим преузимањем", рекао је заменик генералног директора ОТП Банке Мађарска и председник Управног одбора ОТП банке Србија Ласло Волф. 

Како је додао, стратешки циљ ОТП банке је повећање тржишног удела у земљама у којима је присутна, а након успешно реализованих аквизиција у Хрватској и Румунији, ово је треће преузимање банке које је извршено у последњих неколико месеци.

 

Очекује се да ће финансијско закључење трансакције бити завршено до краја 2017. године, а ОТП банка Србија и Војвођанска банка ће уложити све напоре како би обезбедиле ефикасну интеграцију финансијских институција, додаје се у саопштењу.

Са тржишним учешћем од 4,2 одсто билансне активе банкарског сектора на крају 2016. године, Војвођанска банка је девета по величини банка у Србији, наводи се у саопштењу.

У 2016. години, укупна актива Војвођанске банке је износила 1.173 милиона евра, уз укупно стање кредита од 810 милиона евра. У протекле две године, банка је остварила принос на сопствени капитал (РОЕ) од 1,9 одсто и 2,3 одсто.

Војвођанска банка тренутно има 1.405 запослених, послује преко мреже од 105 филијала и располаже са 138 банкомата.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести