На Јавору обележени херојски дани наше прошлости

НОВА ВАРОШ, ИВАЊИЦА: Полагањем венаца на Калипољу, данас на Петровдан обележене су 142. године од Јаворског рата (1876-1877), у коме је Србија у сукобу са турским снагама изгубила близу 20.000 војника. 
1
Фото: Tanjug

Венце су положили генерални секретар председника Републике Никола Селаковић, представници Војске Србије, општина Ивањица и Нова Варош.

"Важно је да се окупљамо и да нас веже љубав према прецима и њиховим великим делима, али да и та окупљања обележавамо оним што је важно за садашњост и будућност. Данас је таква прилика, када на један велики херојски дан наше прошлости, отварамо пут који ће додатно повезати општине Ивањицу и Нову Варош, као и јужни део Моравичког и Златиборског округа”, рекао је Селаковић, који је данас отворио и новоасфалтирани пут преко села Љепојевића.

Према његовим речима, свако је радио колико је мога, знао и умео, а захваљујући пре свега покровитељству Александра Вучића и ентузијазму Хуманитарне организације Стара Рашка, овај велики јубилеј из наше прошлости је оживео.

Председник Ивањице Зоран Лазовић истиче да је ово велики дан јер се 142. године Јаворског рата обележава на најсвечанији могући начин, отварањем трасе која је од великог значаја локалног становништва. 

Хуманитарна организација Стара Рашка из Београда пре 10 година основала је на Јавору Сабор српске омладине из матице и расејања и мало је ко веровао да ће једнога дана та манифестација постати државна, ушавши пре три године у календар Војске Србије.

Председник УО Хуманитарне организације „Стара Рашка” Војин Вучићевић каже да је поносан на планове које држава има према овом крају.

"Сви треба да подржимо да планина Јавор служи да омладина дође и да се овде окупља, а на нама и на локалним самоуправама је да изградимо потребну инфраструктуру и да направимо једну јединствену туристичку дестинацију. То је пут и начин да задржимо народ", наводи Вучићевић.

Изгубљени Јаворски рат био је увод у победу Србије у Првом балканском рату 1912.

EUR/RSD 117.7330
Најновије вести