Пчелари очекују да им држава помогне

БЕОГРАД: Председник Савеза пчеларских организација Србије Родољуб Живадиновић каже да су замолили државу да убрза исплату субвенција пчеларским произвођачима због тешке године коју су имали.
skola futog pcelari dnevnik
Фото: Dnevnik.rs
Како је навео, трошкови пчеларења су мали кад је година добра, али огромни кад је лоша година.
 
"Пролеће је било добро за развој пчела, мало је омела корона, али су ипак пчелари успели да припреме пчеле за багремову пашу. Касније је дошло до таласа лошег времена и приноси су у већем делу Србије потпуно изостали, док у једном делу Србије, на југу, где је било мање хладно, принос је био нешто већи али, опет, далеко испод просека", објаснио је Живадиновић за Н1.
 
Како каже, "багрем је пропао, а само је липова паша дала пристојне приносе".
 
"Што се тиче сунцокрета који слови за најсигурнију пчелињу пашу, принос килограма по кошници је једноцифрен, а то је незапамћено", каже.
 
Тотално је подбацила и паша на високим планинама, где су, како наводи Живадиновић, пчеле појеле и оно што су имале у кошницама.
 
С обзиром на велике новчане губитке, велики број пчелара ће имати невероватне проблеме, због чега очекују да држава помогне, додао је.
 
"Кошнице су празне, морају се дохранити пчеле да би ушле у зиму. Произвођачима би требало помоћи да набаве неопходну исхрану да се дохране пчеле како би преживеле", закључио је Живадиновић
EUR/RSD 117.1415
Најновије вести