Почели разговори о закључењу споразума са ЕА унијом

БЕОГРАД: У Београду су данас почели дводневни разговори о закључењу Споразума о слободној трговини са Евроазијском економском унијом, коју чине Русија, Белорусија, Казахстан, Јерменија и Киргистан, а који би требало да буде парафиран приликом посете Србији председника Русије Владимира Путина 17. јануара.
ljajic, tanjug video
Фото: Tanjug/ Video, arhiva

"Добар део текста тог споразума је договорен у ранијим рундама преговора и остало је да се експерти усагласе о још шест тарифних линија", рекао је Тањугу потпредседник владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Уколико споразум буде парафиран 17. јануара, он би могао Србији да отвори тржиште од 180 милиона становника. 

Србија би, према оцени економиста, могла да потписивањем овог споразума добије преференцијални, бесцарински извоз и да има конкурентну предност у односу на земље региона, али само уколико успе да искористи потенцијал који се нуди оваквим споразумима.

Добар део текста споразума је већ усаглашен, али је остало још неколико ствари за које је Србија заинтересована - месо, одређене врсте алкохолних пића, сиреви, цигарете, шећер, аутомобили..., изјавио је раније министар Љајић. 

Споразум са Евроазијском економском унијом, како је рекао, неће угрозити трговину са ЕУ. 

"Док не постанемо пуноправна чланица ЕУ имамо право да склапамо споразуме о слободној трговини. Оног тренутка када уђемо у ЕУ, ти споразуми престају да важе и ми смо део трговинског система ЕУ", појаснио је Љајић. 

С обзиром да је реч о тржишту од 180 милиона људи, истакао је да је то шанса за српске произвођаче да пласирају робу на тако велико тржиште, али и добар сигнал за стране инвеститоре. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести