Подршка државе домаћим стручњацима

БЕОГРАД: Све иностране и домаће компаније које своје развојне центре отварају у Србији, користећи "домаћу памет" и знање наших стручњака, имаће подршку државе, поручио је данас министар за технолошки развој и иновације Ненада Поповића.
Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović  foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Поповић је приликом посете развојном центру међународне шведске компаније "ВерисекЛаб", која из Београда испоручује на светско тржиште, између осталог и производ "Фреја еИД+", дело младих српских ИТ стручњака, рекао да је ова компанија добар пример за то.

У овој компанији, како је рекао, раде се најновија иновациона и дигитална решења за безбедност података и у банкама и свим другим државним институцијама. Њихови корисници су највише државне институције Велике Британије, Уједињених Арапских Емирата, као и највеће светске банке.

ФрејаеИД је "безбедносна" дигитална апликација, прва и за сада једина званична шведска национална мобилна дигитална апликација којом се грађани могу идентификовати приликом коришћења јавних и приватних услуга. 

"ВерисекЛаб" је каже Поповић, шведска компанија са 10 ћерки фирми у целом свету, али сав развој и ове компаније одвија се у главном граду Србије где ради 41 млади инжењер електротехнике, дипломци Факултета организационих наука, инжењери дизајна. . . 

"Ово је један фантастичан пример, што желимо да имамо по целој Србији. Не само Шведска, него и Србија, са знањем младих људи који раде овде, може да се поноси", поручује Поповић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести