Покрајина за подршку младима на селу обезбедила 270 милиона динара

Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство расписао је Конкурс за доделу новца ради подршке младима на селу и за наводњавање.
navodnjavanje FBakic
Фото: Дневник (Филип Бакић), илустрација

За подршку младима у руралним подручјима у АП Војводини у 2020. години обезбедио је укупно 270.000.000 динара.

Максималан износ који млади пољопривредници могу добити по једној пријави је до милион и по динара, а најмање пола милиона, све у намери да се демографски обнове рурална подручја ради подстицања останка младих на селу и њиховог повратка из градова.      

Конкуром Секретаријат за пољопривреду АП Војводине жели да обезбеди подршку новим генерацијама младих пољопривредних произвођача, пружи могућност развоја и унапређивања финансирањем у физичку имовину газдинстава, подстакне прераде на имањима, као и да помогне оснивање малих пивара, па тако млади у неразвијеним деловима АП Војводине могу рачунати да од државе добију бесповратно и до 90 одсто за трошкове уложене инвестиције. Приликом обрачуна узима се вредност инвестиције без пореза на додату вредност.

Конкурс је отворен до 21. фебруара, а додатне информације заинтересовани кандидати могу добити путем телефона 021/487-4430 од 10 до 13 часова. Текст конкурса може се преузети с интернет-адресе: њњњ.псп.војводина.гов.рс.

Међутим, конкурс је ограничен и не важи за све младе пољопривреднике у Војводини, већ само за оне који не живе на подручјима Новог Сада, Суботице, Зрењанина, Панчева, Вршца, Сремске Митровице, Кикинде и Сомбора.

Покрајински секретаријат за пољопривреду расписао је Конкурс за доделу новца за суфинансирање набавке опреме и система за наводњавање и опреме за побољшање водног, ваздушног и топлотног режима биљака у АПВ у 2020. години.

Циљ овог конкурса је повећање обрадивих површина под опремом и системима за наводњавање у покрајини, као и заштита земљишта кроз спречавање развоја корова уз побољшање водног, ваздушног и топлотног режима биљака.

Предмет конкурса је додела бесповратних средстава за суфинансирање постављање цевовода и набавке опреме и система за наводњавање: опремање бунара, набавка пумпи и агрегата за наводњавање, набавка система за наводњавање вештачком кишом, субиригација, материјала за покривање повртарских и воћарско-виноградарских култура и цвећа, у циљу заштите од мраза – агротекстил, малч-фолије и друго.

Максималан износ бесповратних средстава по једној пријави не може бити већи од 7.000.000 динара, односно 7.700.000 динара за подносиоце пријава: физичка лица, предузетнике и правна лица чије је газдинство регистровано на подручју с отежаним условима рада у пољопривреди, жене – носиоце регистрованог пољопривредног газдинства и физичка лица и оснивача правног лице млађа од 40 година бесповратна средства за подршку инвестиција по овом конкурсу утврђују се у износу до 70 одсто од прихватљивих трошкова инвестиције.

Конкурс важи само за младе који не живе на подручјима Новог Сада, Суботице, Зрењанина, Панчева, Вршца, Сремске Митровице, Кикинде и Сомбора

Минималан износ бесповратних средстава по једној пријави износи 21.000 динара, а разматраће се само пријаве чија је вредност прихватљивих трошкова инвестиције једнака 35.000 динара или већа од тог износа.


Наводњавању 60 одсто пара бесповратно

За реализацију Конкурса за доделу новца за суфинансирање набавке опреме и система за наводњавање и опреме за побољшање водног, ваздушног и топлотног режима биљака у АПВ у 2020. години предвиђен је укупан износ до 340.000.000 динара.

Бесповратна средства за подршку инвестиција по том конкурсу утврђују се у износу до 60 одсто од прихватљивих трошкова инвестиције.


Конкурс је отворен до 21. фебруара 2020. године.

Додатне информације могу се добити путем телефона 021/487-4379 од 10 до 14 часова.

З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести