Полисе све разноврсније у осигурању туриста

Здравствени проблеми нису једина непријатност која може снаћи туристу на летовању. Ту су још крађа, губитак пртљага или платних картица. Од тих незгода путници се могу осигурати.
1
Фото: Dnevnik.rs

Познато је да се лети најчешће обијају станови. Лопови обилазе зграде, гледају где су данима спуштене ролетне или где се у вечерњим сатима не укључује светло па крену у акцију. Од штете која може настати после одрађеног посла безбеди су они који уплаћују полисе за осигурање стана преко комуналних предузећа заједничке наплате. Додатну погодност нуди Уника осигурање. Туристи који ту купе полису здравственог осигурања, за само један једини динар могу добити додатно осигурање стана док су на путу. Та штета покривена је до 33.000 евра за грађевински објекат, штета од крађе до 500 евра, излив воде у стану 1.000 евра  а евентуалне штете на покућству 3.000 евра.

Познати певач Жељко Јоксимовић недавно се пожалио да је имао проблема на летовању због губитка кофера. Када се тако нешто догађа звездама, шта могу очекивати обични људи? Једна од осигуравајућих компанија које нуде полисе и за ту могућност је „Триглав”. С полисом која стаје 5.119 динара може се покрити штета до 15.000 евра. Она нешто скупља стаје 7.678 динара и покрива штете до 30.000 евра. Обе се односе на десетодневно летовање. Те полисе покривају здравствено осигурање, укључујући и болнички дан, као и бројне друге штете. Ту је и штета која осигуранику настане на личним стваирма, где је урачунат и губитак пртљага. Занимљиво је да се овде покривају и штете везане за платне картице до поменуте суме која је покривена полисом. Пакет важи за десетодневно летовање.

Породична путна осигурања покривају разне штете до чак 120.000 евра

Овог лета често смо могли у медијима да чујемо о отказима већ уплаћеног летовања због финанисјских тешкоћа у агенцијама. Путници се сналазе како који. Неки успевају да надокнаде трошкове преко полисе коју су агенције закључиле с осигуравајућим кућама. Сума је ограничена па ту често не стану сви оштећени туристи. Шта се пак догађа када путник откаже већ уплаћене аранжман агенцији неколико дана пре поласка на пут? Може се и од тога осигурати. Тако, рецимо, „Граве осигурање” има породични пакет „Травел стар”. Покрива летовање до 17 дана и бројне ризике и здравствнео и остала осигурања. Ту је и отказ. Породична полиса стаје 226,55 евра и покрива трошак од 120.000 евра.


Новац када се вратите кући

Купац полисе може рачунатина то да ће новац који му следује због наступања осигураног случаја добити тек када се врати кући. Док је на летовању без кофера или сличних ствари мораће сам да се снађе. Једино здравствена полиса се активира одмах. Чак и када се деси незгода која је покривена полисом, не значи да је све уреду. Рецимо, ако се догоде незгода, крађа или се пртљаг изгуби, све је у реду за штету. Међутим, уколико возач/пилот заборави да затвори пртљажник на аутобусу или авиону па кофери и торбе испадну, осигурање то не покрива.


Када се одлучују да крену на пут и желе да се осигурају, туристи морају сами да процене који је ризик за њих највећи па да изаберу осигурање које им одговара. Пре тога треба видети да ли већ имају било коју полису. Уколико је одговор потврдан, треба видети шта она покрива па тек онда бирати нову. Једно што треба обавезно узети је здравствено осигурање, било да се узима преко РФЗО-а, ако је могуће, или преко осигуравајућих компанија.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести