Како су написали, ова сорта шаргарепе потиче из Бегеча близу Новог Сада, у Србији, односно, њеној покрајини Војводини.
Ове шаргарепе узгајане су од сорте Daucus Carota L.
Имају интензивнонаранџасту боју, лако су слатке и богатог укуса.
Одговарајућа клима и услови земљишта сјајни су за узгој ове врсте поврћа у области, а шаргарепа се овде узгаја још од 1927. године, пише Taste Atlas.
Бегеч је место добро познато по производњи шаргарепе, као и кромпира.
Локални пољопривредници данас произведу толико шаргарепе, да у време њеног брања, куд поглед допире могу да се виде бескрајна наранџаста поља шаргарепе.
Већина шаргарепе извози се широм света, каже Taste Atlas, стављајући још једну нашу намирницу на листу тражених у свету.
Бегечка шаргарепа 2017. постала је заштићени бренд.
И. Р.