Берба јабука се приводи се крају, принос мањи него лане

НОВИ САД: Берба јабука приводи се крају, а према процени стручњака Зорана Кесеровића с Пољопривредног факултета у Новом Саду Србија ће ове године остварити мању производњу за пет до десет одсто у односу на 2018. годину.
berba jabuke
Фото: Dnevnik.rs

То би, како јавља Радио- телевизија Војводине, било укупно око 420.000 тона квалитетне јабуке упркос проблемима који су пратили производњу јабука почетком године у виду измрзавања нарочито у равничарским пределима.

У воћњаку Миладина Будише из Бачке Паланке берба јабука је завршена пре недељу дана. За РТВ каже да је своју јабуку продао, али да многи воћари то нису успели да ураде.

Саговорник РТВ-а истиче и проблем откупне цене јабуке која је пала са 40 на 30 динара за килограм, а да би се тај проблем превазишао каже да је потребно за ту воћну врсту наћи нека нова тржишта.

Како би се побољшао извоз за Русију и на нека нова тржишта у Београду је организована дводневна конференција о агробизнису Србија Русија на којој је истакнуто да је даљи развој трговинске сарадње између Србије и Руске федерације у сектору пољопривреде могућ кроз смањење бирократије и повећање извоза.

Како је рекао министар пољопривреде Србија је у Руску федерацију извезла робу у врености од 280 милиона долара док је увоз из те земље у Србију 70 милиона долара додајући да је извоз за последњих годину дана порастао за осам одсто.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести