Берба јагода почела касније, а род неће подбацити

На пијачним тезгама појавиле су се прве јагоде, али из пластенике, домаће и из увоза, Грчке и Турске.
jagode SLO
Фото: Dnevnik.rs

Оне праве сазреле на отвореном простору почеле су да се беру тек средином ове седмице . Мада је половина маја; сезона касни, због хладног времена. Гледајући цене; произвођачи треба да су задовољни јер килограм првих јагода на пијацама се продавао за 450 динара, али се цена полако спушта, па их има и по упола нижој цени . Лањска година у погледу коштања и приноса била је добра, а произвођачи кажу да ће и ове године бити таква.

Очекивања су да ћемо јагода овог пролећа имати око 35.000 тона; што је вишегодишњи просек. Та количина биће распоређена за домаће потребе, прераду и за извоз у Руску Федерацији и у земље ЦЕФТЕ.

Један од већих производача јагода Милан Маринковић из Руменке јагодама се бави 16 година и каже да не памти, као ни други који су дуже од њега у послу, да берба касни десетак дана, због ћуди климе, прво топлог фебруара, а онда у априлу ниских температура, кише и голомразице, због чега су се јагоде морале покривати агротекстилом.


Наше све траженије у ЕУ

И ове године као и лане, напомиње Маринковић, овдашње јагоде су тражене код велекупаца из ЕУ .

–Ранијих година није било тако, домаће јагоде су се највише продавале у Руској Федерацији ,али је сада потражња за нашим јагодама велика код велетрговаца из Немачке, Пољске, Словачке, што је добро, јер када је већа тражња боље се и плаћа - истиче Маринковић. Али наглашава да домаћим произовђачима Турска предстваља конкуренцију код пласмана на руско тржиште.


- Биљка је напредовала по принципу”стани –крени”. У фебруару; када је било топло; почела је да се развија, онда је раст у априлу био успорен због хладноће . Прошлог пролећа прве јагоде су се почеле брати 2. маја , а ове године тек 12.маја - каже Маринковић. – Тренутно временске прилике одговарају воћу. Слабија киша и не одвише топло иду једно с другим да се јагоде развијају и сазревају.

Маринковић очекује да ће ове године, баш због временских услова, јагоде бити осредњег квалитета и да ће и приноси бити нижи, али да то неће умањити зараду произвођача. Тренутно килограм јагода навелико кошта 350 динара, али та цена ће се задржати само два , три дана. – Када крене берба; цене јагода навелико ићи ће наниже.Процењујем да ће се кретати од 180 до 230 динара, што је добро да се заради и плате берачи - истиче Маринковић.

По његовим речима; радна снага му не представља проблем, јер има сталне сезонце, које већ трећу годину пријављује. –Сваке године сатница је, у просеку, скупља за десет одсто, па сада сат кошта 300 динара,. Управо радници предствљају и највећи трошак произвођачима јагода. На сваких хектар јагода долази од 30 до 40 сезонских радника – наводи Маринковић. Али уколико се следе савети стручњака и искуство произвођача ,напомиње, приноси, а с тим и зарада, могу да буду одлични, између 10.000 до 15.000 евра по хектару.

- Домаћи произвођачи се све више окрећу сорти клери , јер рано доспева па зато доноси и већу зараду . Уједно су почели да полажу рачуна на логиситку , јер  амбалажа и начин паковања дижу цену воћа. Све више произвођача ради са великим маркетима и следи њихова упутсва у погледу пласмана воћа, али слуша и њихове препоруке  у погледу гајења биљке –наглашава Милан Маринковић.

З. Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести