Биће више репице због добре откупне цене

За мало више од месец дана требало би да се жање уљана репица јесенас посејане на око 27.000 хектара.
uljana repica
Фото: Dnevnik (M. Mitrović)

Лане је просечан принос по хектару износио три тоне, а очекивања су да ће ове године бити незнатно виши, изнад три тоне по хектару, казала је за “Дневник” проф. др Ана Марјановић Јеромела са Научног института за ратарство и повртарство у Новом Саду.

По њеним речима, уљане репице јесенас је посејано за трећину више него у септембру 2020. године, али површине под овом индустријском биљком још нису достигле историјски максимум од пре више од четири деценије, када је била посејана на 40.000 хектара. Мада имамо услове, рекла је, да репицу сејемо на 60.000 хектара. - Главни разлог зашто је ратари све више сеју је добра цена индустријске биљке – казала је др Ана Марјановић Јеромела. – Семе репице користе се у производњу јестивог уља, али и биодизела и главни је извор протеинске хране у исхрани људи и животиња – навела је саговорница “Дневника”.

Индустријска биљка, како је истакла, тренутно је у фази наливања семена, више нема жутих цветова по којима је препознатљива , пошто је завршена фаза цветања и формирање семена.

Изнад три тоне по хектару очекује се принос

Као и друге биљке, и уљана репица не воли сушу, ветар и високе дневне темературе па јој садашња клима никако не одговара. Ипак, током цветања у априлу, мада је било хладно, било је и падавима па се очекује да род буде мало већи него прошле године, изнад три тоне – истакла је др Ана Марјановић Јеромела.


Килограм 102 динара

На Продуктној берзе Нови Сад ове седмице килограм уљане репице коштао је од 99,4 динара до 102 динара са ПДВ-ом, али није било трговања.

- Нема још закључених уговора за нови род, мада је до жетве остало неколико седмица – казала је за “Дневник” Ања Јакшић са Берзе.

Како је истакла, цена уљане репице знато је виша него пре годину дана. У мају прошле године, рекла је, килограм репице је коштао од 62 динара до 64,9 динара.


Пољопривредник из Суботице Мирослав Киш већ 20 година сеје репицу због добре цене и плодореда. Напомиње да се из године у годину све више земљорадника из околине Суботице опредељује за сетву репице.

- Свака година има своје мањкавости. Ове влада суша па биљка није довољно нарасла. Репицу треба сејати раније, већ крајем августа и почетком септембра, а већина ратара је прошле године сејала тек око 20. септембра, јер су чекали кишу – казао је Киш. – Сада боље изгледа она која је посејана у ранијој сетви. Показало се да је боље семе ставити у суву земљу него чекати падавине – навео је ратар Мирослав Киш.

        З. Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести