Блокада пољопривредника непрекинута; Адамовић: Ово што смо послали је црвена линија

Протест пољопривредника у Новом Саду је ушао и у пети дан, а од јутрос је блокиран Булевар Михајла Пупина, од Варадинског моста до раскрснице са Улицом Жарка Зрењанина и Скупштине Града.
d
Фото: Дневник/Р. Хаџић

Протест пољопривредника ће се наставити све док се не постигне договор о цени новог рода сунцокрета, док о другим захтевима везаним за новчана издвајања ратари пристају на разговор свесни да новац за пољопривреду треба да се планира унапред. Тренутно нема најава о евентуалном проширењу блокаде, а на тракторима је освануо и транспарент „Извини Нови Саде“, уз захвалност Новосађанима на стрпљењу због немиле ситуације.

Очекује се да договор буде постигнут тек од недеље, јер се за викенд не ради у државној администрацији. У суботу су земљорадници блокрали саобраћајнице у више места у Србији, а од организатора протеста Иницијативе за спас пољопривреде Србије долазе информације да се протести одржавају а и у Сомбору, Србобрану, Тителу, Суботици, Сенти, Шиду... као и у централним деловима земље.

Како је за Дневник изјавио представник Иницајативе за спас пољопривреде Србије Ђорђе Грујић ратари истрајавају у захтевима али су свесни чињенице да се до договора може доћи само компромисом. Спорна је сада цена новог рода сунцокрета, навео је Грујић, јер је понуђено да уљарица кошта 535 евра по тони а земљорадници траже 700 евра по тони.

Где је у преговорима током пет дана протеста конкретно запело, и шта нуде из Министарства пољопривреде а шта тражи Иницијатива за спас пољопривреде Србије, Грујић није желео износи детаљније, већ навео да ће о томе бити речи када се  договор постигне. – Људи се малтретирају, трпимо сви, саобраћај је блокиран, све ћемо рећи само да се договоримо.  

По речима Грујића, организатори протеста су спремни на компромис али до њега морају да дођу обе стране заједно, нема једностраних уступака. – Велика је суша и мада је сунцокрет отпоран на високе дневне темературе и сушу, клима је наудила уљарици. Приноси ће бити далеко испод просека и не пристајемо да сунцокрет кошта по истој цени као и прошле жетве (60 динара килограм) јер је сетва била вишестурко скупља у односу на лањску – казао је Грујић. - Година је лоша за пољопривреду и од прихода земљорадницима остаје само оно што добију за пшеницу и уљану репицу, док су кукуруз и соја подбацили. Пуно земљорадника већ силира кукуруз за сточну храну јер у клипу нема зрна, а и соја је сува и пожутела, ниског је раста и нема махуна, тако да и она неће донети ни род ни приход. – Што се тиче других захтева Иницијативе за спас пољопривреде Србије, као што је укидање акциза за гориво за пољопривреднике, 300 евра по хектару за биљну производњу, проглашење елементарне непогоде, ослобађање накнада за наводњавање Грујић је казао да ће се о томе разговарати у наредном периоду.

- Већ смо предочили представницима Министарства пољопривреде наше захтеве, а када се буде планирао буџет  Србије за 2023. годину тражимо да се за земљораднике  обезбеди више новца за субвенције – казао је Грујић.  

З. Делић, Е. Д.

Фото: Дневник/Р. Хаџић

Адамовић: Протести из Новог Сада шире се на друге градове

Представник Иницијативе за спас пољопривредника Србије Радослав Адамовић, изјавио је Танјугу да пољопривредници од јутрос у Новом Саду блокирају део Булевара Михајла Пупина од Варадинског моста до Скупштине Новог Града, али да ће почети протести у другим градовима Војводине.

"Људи ће се вероватно у Новом Саду мало повући да се одморе, али се скупљају у Вршцу, Сомбору, Суботици, у Рачи већ пети дан протестују, вероватно ће бити у Шиду више пољопривредника него у Новом Саду, а окупљају се и у другим местима", изјавио је Адамовић.

Фото: Дневник/Р. Хаџић

Он је рекао да је претходне вечери био потребан само један корак представника државе да би договор био постигнут, али да се то није догодило.

"Синоћ смо били близу договора, али они нису хтели јасно да дефинишу цену сунцокрета. Понудили су да уљаре плате 535 евра плус ПДВ", казао је Адамовић.

Фото: Дневник/Р. Хаџић

Подсетио је да су пољопривредници одбили такав предлог и да су због тога настављене блокаде.

Адамовић је рекао да су остали одговори представника владе на захтеве били прихватљиви.

Председник Иницијативе за спас пољопривредника Србије Радослав Адамовић рекао је за Тан‌југ да су ратари већ направили уступке и да су данас поново послали мејлом "прочишћене" захтеве ресорном министарству, те да чекају одговоре.

"Ово што смо вечерас послали је црвена линија. Ако ово наиђе на негативан одговор појачаћемо наше захтеве и враћамо се на претходне захтеве", рекао је Адамовић.

Казао је да пољопривредницима није циљ да праве хаос у држави и да се слаже са коментаром председника Србије Александра Вучића да не могу у потпуности обе стране бити задовољне, али да се, додао је, до решења мора доћи.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести