Бошко Вучуревић: Извоз војвођанског аграра отпоран на корону

Спољнотрговинска робна размена аграра АП Војводине у првих шест месеци 2021. године износи 1, 3 милијарде евра и чини 18 одсто укупне спољнотрговинске размене АП Војводине , односно 42, 3 одсто спољнотрговинске робне размене аграра Републике Србије.
Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine foto: Dnevnik.rs
Фото: Бошко Вучуревић, председник Привредне коморе Војводине фото: Дневник.рс

Ако се посматра период од  шест месеци 2019. године и поредимо га са истим периодом ове године уочава се да утицај пандемије изазване  ковидом  – 19 на спољнотрговинску робну размену  аграрних производа није био негативан, објашњава председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић и истиче да је извоз у 2021. години већи за 26, 6 одсто у односу на исти период 2019. године. Важно је истаћи и да је спољнотрговинска размена у аграру у првих шест месеци 2021. године већа 29, 3  одсто у односу на исти период 2019. године.

У поређењу са првих шест месеци 2019. године у 2021. години остварен је значајан раст вредности извоза пшенице, уља од сунцокрета и сојиног уља. Остварена је и већа вредност извоза кукуруза за 41, 7 милиона евра.

Иначе, како истиче Вучуревић кукуруз је најзначајнији извозни аграрни производ АП Војводине, као и Републике Србије а у првој половини године остварен је извоз у вредности од нешто више од 219 милиона евра.

Што се тиче најзначајније размене аграрних производа АП Војводине и у првој половини године остварена је са земљама Европске уније. Најзначајније инострано извозно тржиште аграрних производа је Румунија, где је за првих шест месеци извезено 25, 2  одсто аграрних производа, а 69, 3 одсто датог извоза се односи на извоз кукуруза.

Спољнотрговинска робна размена аграра АП Војводине учествује са 42,3 одсто у укупној спољнотрговинској робној размени аграра Републике Србије.

Добри резултати аграра и спољнотрговинске размене и у доба пандемије доказују да је управо пољопривреда битно утицала и одржала привреду и у доба ковида каже Вучуревић и додаје да су ови резултати у спољнотрговинској размени АП Војводине  добар показатељ за нашу пољопривреду.

З. Д.

EUR/RSD 117.5781
Најновије вести