Брнабић: Решавамо проблеме ПИО за пољопривреднике

БЕОГРАД: Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да влада већ неко време, са експертима из Светске банке, ради на решавању проблема пензијског и инвалидског осигурања за пољопривреднике и додала да би тај проблем могао бити решен следеће године.
premijerka Ana Brnabić Foto: Tanjug/video
Фото: премијерка Ана Брнабић Фото: Танјуг/видео

"По информацијама министра пољопривреде Бранислава Недимовића, имамо прве обрисе модела како би то могли да урадимо, и по овој динамици, то би могли да завршимо у трећем кварталу 2020. године", рекла је Брнабићева у Скупштини Србије, одговарајући на питање народног посланика Савеза војвођанских Мађара Арпада Фремонта када ће бити решен проблем пензијског и инвалидског осигурања за пољопривредне произвођаче.

Она је навела да ће се радити и на решавању деценијских дугова и прављењу новог система у зависности од прихода које остварују пољопривредна газдинства.

"Тренутан дуг је две милијарде евра тако да ћемо значајна средства морати да уложимо у ово зато што је ово проблем који траје још од 1986. године. Решавамо нешто што је деценијама проблем који се само нагомилавао, али је реално да то током 2020. године и завршимо", додала је Брнабићева.

Навела је да садашња власт уводи ред у област пољопривреде, да је доста урађено, али да још има посла.

"Ми уводимо ред у ову област у којој раније никаквог реда није било, пољопривредници су били препуштени сами себи у неуређеном систему", рекла је премијерка.

Подсетила је да је први пут уведено право на породиљско за жене у пољопривреди, што је, како је оценила, изузетно важно јер то показује да ће се садашња власт и убудуће трудити да уређује област пољопривреде и пољопривредним произвођачима обезбеди боље услове за живот.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести