Драстична поскупљења пољопривредних производа у Хрватској

ЗАГРЕБ: Просечне произвођачке цене пољопривредних производа у трећем тромесечју ове године у Хрватској су порасле за чак 27.5 посто у односу на исти период прошле године, подаци су Државног завода за статистику (ДЗС).
prase Dnevnik arhiva
Фото: Дневник архива

Цене биљних производа порасле су за 29.4 посто, а стоке, перади и сточних производа 23 посто.

У поређењу са истим раздобљем претходне године цене су порасле у свим најважнијим група биљних производа, наводе статистичари.

На пораст цена биљних производа, како наводе, највише је утицао пораст цена у групама житарица (67.6 посто), поврћа (16.5 посто), индустријског биља (12.9 посто) и вина (8.9 посто).

У групи производа који имају највећи удео у сточарству у поређењу са истим периодом прошле године, највише су порасле цене свиња (35.6 посто), млека (28.1 посто), говеда (11.8 посто), а знатније су порасле и цене конзумних јаја (56.2 посто), пренела је Хина.

Цене су, наводи се, порасле и у свим осталим скупинама у сточарству, напомињу из ДЗС-а.

Цене добара и услуга за текућу упорабу у трећем тромесечју ове године у поређењу са истим периодом прошле, порасле су за 44.8 посто, а на тај раст највише је утицао пораст цена енергије, гнојива и сточне хране.

Тако су цене енергије порасле за 79.5 посто, гнојива за 135.6 посто и сточне хране за 32.8 посто.

Порасле су и цене семена и садног материјала, за 18.6 посто, средстава за заштиту биља за 3.8 посто, ветеринарских услуга за 4.5 посто.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести