Држава даје за задруге до 50.000 евра

БЕОГРАД: У наредне три године у 500 великих села у Србији биће формирано 500 нових задруга, најавио је министар без портфеља задужен за регионални развој Милан Кркобабић.
traktor zadruga Dnevnik arhiva
Фото: Дневник архива

Он је на прекјучерашњем скупу "Пролећно окупљање задругара Србије"рекао да ће држава улагањима у пројекте до 50.000 евра помоћи да се покрену кључни послови, да задруге набаве основна средства и да се заокружи процес производње, преноси Политика.

Према његовим речима, неко је некад узео задружну имовину и земљиште, успели су да приватизују задружну својину, иако је она легитимни облик својине као што су државна и приватна.

Планирано је да почетком маја буде отворен конкурс који ће трајати до 1. октобра. Максималан износ помоћи за оснивање нових задруга биће 6,2 милиона динара, а оне које већ раде моћи ће да конкуришу са пројектима вредним до 12,5 милиона динара. 

"Желимо младе да вратимо на село. Средства нису намењена за измиривање дугова, нити за појединачна газдинства, већ за задруге и конкретне инвестиције. Од набавке животиња до куповине савремених линија за прераду", рекао је Кркобабић.

Он је, такође, најавио и измену Закона о задругама који је усвојен 2015. године.

Новим прописим Србија би могла да врати и штедно-кредитно и стамбено задругарство.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести