Држава купује 30.000 тона пшенице

Републичка дирекција за робне резерве ове године откупиће 30.000 тона нове пшенице да би допуниле залихе, речено је „Дневнику”, али још не знају по којој цени ће плаћати овогодишњи род. Чекамо да се о томе договоре министарства трговине и пољопривреде, навели су у Републичким  робним резервама.
1
Фото: Dnevnik.rs

Подсећамо на то да је лане Дирекција откупила 32.600 тона пшенице по 18 динара килограм.

Колика ће бити цена новог рода није још познато, али су претпоставке да ће бити као и лане, 18 динара, с ПДВ-ом.

Тој цени надају се и ратари, сматрајући да ће килограм нове пшенице коштати између 17 и 19 динара, без ПДВ-а, мада би им годио и који динар више због скупљег горива као значајне ставке у трошку у обради земље. Неки земљорадници кажу да ће пшеница бити тражена роба јер ће приноси, због локалних пљускова и високих априлских дневних темература, бити нижи а зрно средњег квалитета, па ће то подићи цену овогодишњег рода. Уз то, спомињу и да је сада лањско жито средњег квалитета 18 динара килограм, без ПДВ-а, па очекују да ће нова пшеница прећи 20 динара и кретати се, с ПДВ-ом, око 22-23 динара.   

Зато треба сачекати да жетва крене, када ће се почети говорити и о цени новог рода. На прве откосе, по свој прилици, неће се дуго чекати, имајући у виду да је вршидба других озимих култура, због утицаја климатских промена, почели пре уобичајеног рока.

На овдашњим ораницама јесенас је посејано 675.000 хектара, што је својеврстан рекорд у односу на протекле две деценије, кажу подаци „Жита Србије”. Очекује се да ће бити овршено око 3,3 милиона тона пшенице, а од те количине 1,7 милион тона биће извезено.

Приноси ће, предвиђа се, бити разнолики због времских прилика (количине падавина), те да ће се кретати између три и шест тона по хектару.

Лане је дирекција откупила 32.600 тона пшенице по 18 динара килограм

У „Житима Србије” очекују да ће година бити родна, приближно као и 2016, која је у погледу приноса била рекордна. Такве прогнозе темеље на чињеницама да је 80 одсто пшенице посејано у оптималном року, а да ће блага зима, без болести, и локални пљускови донети, очекује се, веће приносе у Војводини, око шест тона по хектару, у односу на остатак Србије, где се предвиђа око 5,1 тона.

З. Делић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести