Државне њиве у Пландишту на лицитацији за неколико месеци

Пољопривреда је изузетно важна за општину Пландиште јер је ту под ораницама чак 34.643 хектара.
d
Фото: Dnevnik.rs

Обрадиве површине распоређене су у свих 13 катастарских општина и заузимају 90,4 одсто укупне површине територије општине. Наравно, много је и становника у тој општини који се баве пољопривредом и који су заинтересовани за то да повећају повришне које обрађују, а ускоро би то могли и учинити пошто ће за неколико месеци бити расписана лицитација за закуп државних њива.

– Предвиђено је давање у закуп површина од 10.629 хектара, распоређених у 816 лицитационих јединица у свих 13 катастарских општина на територији општине Пландиште – каже начелник Одељења за просторно планирање, урбанизам, грађевинарство, заштиту животне средине, комунално-стамбене послове, инспекцијске послове и пољопривреду Милош Манојловић. – По добијању неопходних сагласности од надлежног министарства, као и завршетку послова по основу права пречег закупа и давања на коришћење земљишта без надокнаде, лицитација би могла бити расписана у наредна два до три месеца.

По Манојловићевим речима, у овој години је по основу права пречег закупа за сточарску производњу предвиђено 120,4 хектара пољопривредног земљишта које је распоређено у 28 лицитационих јединица, а по основу власништва над инфраструктуром – заливним системима, предвиђено је давање 552 хектара, који чине једну лицитациону јединицу.

Програм за 2018. годину предвидео је површину од 27,8 хектара пољопривредног земљишта за давање на коришћење без надокнаде (Милош Манојловић)

– Програм за 2018. годину предвидео је површину од 27,8 хектара пољопривредног земљишта за давање на коришћење без надокнаде. Та површина намењена је за две основне школе и Дом за душевно оболела лица, где ће се успоставити пољопривредна производња, као и за пошумљавање једне парцеле, што ће урадити ЈП „Полет” уз добијање сагласности надлежног министарства. Површина од 13.477 хектара је у државној својини и налази се у Програму заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта за ову годину, а у претходном периоду издато је 2.247 хектара пољопривредног земљишта – истакао је Манојловић.

З. Делић

 

ПројекатАкценат на Пландиштереализовала јеПанонија медиау сарадњи сДневником”. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести