„Дунав осигурање“: Пољопривредници задовољни накнадом штете у Пријепољу

Државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Сенад Махмутовић, заменик председника Општине Пријепоље Есад Хоџић и директор Главне филијале „Дунав осигурања“ Ужице Бранко Симић посетили су крајем прошле седмице два домаћинства која се баве пољопривредом.
1
Фото: Dunav osiguranje

Пољопривредници су своје усеве осигурали јер је тако, како кажу, сигурније, а неки су ту одлуку донели овог пролећа.

Носиоцима пољопривредних газдинстава који су осигурали своју пољопривредну производњу, а њих је у 2020. години на подручју Општине Пријепоље било 634, по основу субвенција премије, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде исплатило је износ од 21,5 милиона динара. Златиборски округ један је од пет округа у Србији на чијем подручју надлежно министарство одобрава субвенције премије осигурања у висини од чак 70 одсто.

Фото: Dunav osiguranje

 „Моја породица бави се пољопривредом, тачније ратарством већ 30 година. Ја сам од раног детињства у овом послу, од 2003. године. Са оцем сам почео да идем у продају широм Србије, на зеленим пијацама продавали смо своје производе. Било је и добрих година, али и лоших. Кобна година била је 2008, када је град величине јајета покосио читав Залуг. Тада су многи остали без игде ичега“, каже пољопривредник Сабахудин Капур.

Додаје да до сада није осигуравао своје производе, али да је ове године, по препоруци пријатеља, одлучио да преко „Дунава“ осигура свој комплетан засад.

„Пре четири године остварио сам субвенцију на општинском нивоу, добили смо систем за наводњавање који нам је помогао да унапредимо своју производњу. Следећи пут ћу ићи корак даље, највероватније ће ми бити потребан један трактор или модернији пластеници“, каже Капур.

Пољопривредно газдинство Јадранке и Радивоја Опанчине бави се малинарством већ седам година.

„Имамо засад на површини од 70 ари. Што се тиче рода, све зависи од године до године. Креће се од седам до 10 тона, у зависности од рада на малињаку и природних услова. Сваке године осигуравамо род малина како не бисмо гледали у небо и мислили да ли ће да загрми и нервирали се. Прошле године смо имали штете, обавестили смо ‘Дунав осигурање’. Изашли су на терен, пописали шта треба и исплатили штету, тако да смо задовољни“, рекао је Опанчина.

Фото: Dunav osiguranje

У општини Пријепоље елементарне непогоде су честе због географских услова тог подручја, честе су поплаве, град, снежне падавине, јаки ветрови и суше.

„Кад се помену Пријепоље и пољопривреда, обично се сетимо претходног периода, када је ово подручје имало штете на усевима, плодовима и вишегодишњим засадима због елементарних непогода и због незадовољства одређених пољопривредника откупним ценама производа. Министарство пољопривреде покушава да реши та питања“, каже државни секретар у Министарству Сенад Махмутовић.

Додаје да ће се питање откупних цена решити новим законом о откупу пољопривредних производа, о којем је завршена јавна расправа.

Заменик председника Општине Пријепоље Есад Хоџич истиче да је за озбиљну пољопривредну производњу неопходно осигурање, као и да се тренутно ради на изградњи обалоутврде како би се ове године спречиле поплаве на том подручју.

Заменик председника Општине тврди да је број од 634 пољопривредника који су рефундирали премију претходне године мали и да треба да буде знатно већи, јер ова општина броји чак 5.000 пољопривредних газдинстава. У пријепољском крају људи се углавном баве воћарством и ратарством, а 90 одсто засада чине малине.

Фото: Dunav osiguranje

Према речима директора Главне филијале „Дунав осигурања“ Ужице Бранка Симића, са растом производње малина у овом крају расте и број полиса осигурања.

„Главна филијала ‘Дунав осигурања’ Ужице бележи раст броја закључених полиса осигурања из године у годину. Лане је тај раст био око 10 одсто, и надамо се да ће се та тенденција наставити. Томе умногоме доприносе и мере Министарства пољопривреде. Компанија ‘Дунав осигурање’ већ целу деценију перманентно ради на едукацији пољопривредника о важности осигурања у њиховој производњи кроз радионице које реализујемо у сарадњи са Агропресом. Ове године, у складу са епидемиолошким мерама, на подручју Златиборског округа, у Пријепољу и околини, током посета пољопривредним произвођачима и њиховим газдинствима, у директним разговорима појашњавамо им важност осигурања за њихову производњу“, рекао је Симић.

(Огласни текст)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести