Дужи закуп државних ораница од 2020. године

Приликом посете узорном домаћинству пољопривредника Горана Туцаковића у салашком насељу Ранчево у сомборском атару, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић је најавио даљу помоћ српском аграру, и посебно сточарству, пошто оно, уз воћарство и повртарство, по његовим речима „носи државу“.
д
Фото: Dnevnik.rs

– Једна од добрих ствари је да ћемо од 2020. године омогућити давање пољопривредног земљишта у дугорочни закуп од минимум осам година, наравно, уз обавезу закупаца тих површина да поштују вођење евиденције, такозване књиге поља, као и обавезу сетве одређених култура које служе за производњу сточне хране, док ће све остало бити санкционисано – рекао је министар Недимовић, који се током посете газдинству Туцаковића, праћен од сомборске градоначелнице Душанке Голубовић, одговарајући на њихова питања задржао у дужем разговору са окупљеним пољопривредницима тог салашког насеља, познатог по сточарској производњи и производњи млека. – Ми смо у протеклом периоду доста радили на отварању тржишта за извоз говеђег меса и као резултат тога смо прошле године имали добру цену живе ваге за она грла која смо извозили у Турску, што ћемо имати и у наредним месецима.

Он је за четвртак најавио посету турског министра пољопривреде и шумарства Бекира Пакдемирлија Србији, али и план да српски аграр ове године у ту земљу извезе између 7.000 и 8.000 тона говеђег меса, што ће подстаћи потражњу, а самим тим и повећати откупну цену.

Од следеће седмице кренућемо у промоцију пројекта за пољопривреднике до 40 година, којима ће бити пружена могућност куповине пољопривредног земљишта уз плаћање на 20 година и уз динарску каматну стопу од 1,95 одсто

– Од следеће седмице кренућемо у промоцију пројекта за пољопривреднике до 40 година, којима ће бити пружена могућност куповине пољопривредног земљишта уз плаћање на 20 година и уз динарску каматну стопу од 1,95 одсто, с тим што млади пољопривредници неће морати да имају средства обезбеђења, него ће моћи да ставе хипотеку на ту купљену земљу. Ове године ће бити могућа куповина само приватног пољопривредног земљишта, док ће од следеће бити омогућена и куповина земљишта у државном власништву – најавио је министар Недимовић, и нагласио да ће, између осталог и због тога, бити измењен актуелни Закон о државном пољопривредном земљишту, који је, додуше, и до сада омогућавао такав модел куповине земље, али с роком отплате од свега десет година, што је, по њему, недовољно.


Ускоро договор с „Енергозеленом”

Свестан проблема који, због присуства и рада једног од укупно два српска постројења за прераду анималног отпада, имају Сомбор и његови становници, Недимовић је најавио скоро решење и тог питања након окончане међународне арбитраже између државе Србије и предузећа „Енергозелена“ у Инђији.

– Донећемо нову стратегију управљања споредним производима животињског порекла, а више о томе ћу вам моћи рећи у наредних месец – месец и по, пошто тренутно регулишемо односе с „Енергозеленом“, тако да ће, после дужег низа година, држава први пут и моћи да управља целокупним простором на најквалитетнији начин, чиме ће бити решени и проблеми на простору Сомбора, односно с овдашњом Ветеринарском установом за сакупљање, прераду и уништавање споредних производа животињског порекла „Протеинка“ – најавио је српски министар пољопривреде.


Чланови домаћинства Туцаковић обрађују, што у власништву, што у закупу државне и приватне земље, око 100 хектара, а баве се и производњом млека на фарми с 50 музних крава, захваљујући којима у просеку дневно испоруче оближњој млекари 1.000 литара млека. Осим тога, Туцаковић са својом породицом годишње утови и пласира на тржиште око 50 бикова, који су без изузетка из властитог узгоја.

М. Миљеновић

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести