(ФОТО) ОНО ШТО БИХ ДАО СВОЈИМ УНУЦИМА ДА ЈЕДУ, ТО И ПРОДАЈЕМ За органским спанаћем домаћина Милојевића, огромна потражња

ЧАЧАК: Три гененарације Милојевића ових дана имају пуне руке посла. Спанаћ посејан у првој половини октобра стигао је за сечу и већ се навелико ово поврће дистрибуира до домаћих купаца.
1
Фото: РИНА

Спанаћ сеју парцијално, у више пластеника и на површини већој од 20 ари. Ово поврће само себи је осигурало пласман јер се не прска, не третира хемикалијама и као органско само себи је пронашло место на тржишту.

„Увек се водим паролом да производим квалитетно и само оно што би пре свега дао својој деци и унуцима да једу. Са друге стране, оваква, органска производња са сортом долфи постиже количину од два до два ипо килограм по једном квадратном метру. Немамо расхода, осим трошкова семена који се крећу од осам до десет хиљада динара “, каже за РИНУ Мирослав Милојевић.

Фото: РИНА

Производњом три повртарске културе до профитабилности

Дистрибуција спанаћа из пластеника Милојевића завршава се за нешто више од месец дана и већ навелико теку припреме земљишта за сетву кромпира. Млади кромпир већ ће у првим данима маја бити спреман за домаће тржиште, а након кртоле, следи сетва младе паприке, ајваруше. У Милојевићима важи правило " нема хлеба без мотике", па су три генерације укључене у повртарску производњу, не само у пластеницима, већ и на отвореном где се спремају парцеле за сетву лука.

Најмлађим Милојевићима, унуцима Андрији и Елени повртарство није страно, јер се од малих ногу уче да само радом могу постићи успех и задовољство да зимују на планини и летују на мору.

" Не носим ја само гајбице, већ радим равноправно са дедом. Идем у школу, завршим обавезе и одмах излазим напоље . Сада је сезона вађења спанаћа и немамо пуно времена јер не сме да прерасте. Уједно када тај део завршим,селим се у суседни пластеник и почињем сетву кромпира", каже Андрија Милојевић.

Фото: РИНА

Подршка свима је Слободанка Милојевић, уједно и стуб породице . Ова супруга, мајка и бака постиже све, од обавеза у кући, помоћи деце око школе до одржавања комплетног имања.

Док са једне стране тајна успешног повртарства лежи у одабиру три културе које ће се смењивати и на тржишту појавити када је највећа потражња, Милојевићи сматрају да је квалитет онога што произведу на плодној моравској земљи пресудан за профитабилност повртарске производње, као и сложна породица која заједничким радом постиже резултате.

РИНА

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести