Хитно смањити употребу антибиотика у ветерини

Резистенција бактерија односно отпорност бактерија на антибиотике код животиња је на алармантном новоу, и пођеднако је изражена у свим европским земљама, чуло се прошле седмице на научној конференцији на тему “Антимикробна резистенција у ветеринарској медицине – тренутно стање и перспективе”, уприличеној на Пољопривредном факултету у Новом Саду.
prase Dnevnik arhiva
Фото: Дневник архива

Са скупа је поручено да се овај проблем може предупредити само заједничким деловањем хуманог и ветеринарског сектора, а у складу са принципима концепта “Једно здравље”.

Председница  Научног одбора конференције проф.др Зорана Ковачевић с на Пољопривредног факултета у Новом Саду наглашава  за “Дневник” да је утврђена стратегија која ће се у будућности спроводити на Пољопривредном факултету  то јест на Департману за ветеринарску медицину, али и склопу ветеринарска струка уопште

- Поред рационалне и одговорне употребе антибиотика, једна од стратегија је примена алтренатива овим лековима. Такође, једна од интервенција коју ћемо се трудити да спроведемо у наредном периоду уз подршку Покрајинског секретаријата за пољопривреду , водопривреду и шумарство је имплементација водича за рационалну употребу антибиотика код животиња који се развијају у оквиру европског  пројекта ЕНОВАТ.


Контрола остатка  антибиотика

Саговорница Дневника истиче да је познато да употреба антибиотика не утиче на квалитет меса с обзиром на то да је сваки произвођач меса у договору са ветеринарском службом у обавези да поштује каренцу која је прописана у “Упутству за примену лека”.

- Каренца је период који је неопходан да протекне како би се производи од животиња третирани са антибиотицима могли да користе у исхрани људи. У нашој земљи постоји умрежен систем праћења и контроле присуства антибиотика у намирницама животињског порекла –истакла је проф.др Ковачевић.


Али проф.др Ковачевић наглашава да савремена ветеринарска пракса не може да се замисли без употребе антибиотика. Још од свог открића, каже, увођење антибиотика у клиничку праксу представља револуционаран преокрет у лечењу бројних инфективних болести.

- У нашој земљи се тек успоставља умрежен систем праћења њихове употребе, док у Европи постоји. Сваки вид нерационалне и нестручне употребе антибиотика погодује настанку и ширењу резистенције на ове лекове.Често се прибегава субдозирању, односно примени лекова у мањој дози од прописане што такође погодује стварању отпорности на ове лекове и последично губитку њихове ефикасности –наглашава проф.др Зорана Ковачевић.

Она истиче да је још 2006 године на нивоу Европе забрањена примена антибиотика као промотора раста у ветеринарској медицини чиме се значајно утицало на смањење њихове употребе, као и на очување њихове ефикасности, али и на смањење настанка и ширења резистенције на ову групу лекова.  – Морам признати да пред ветеринарском струком није ни мало лак задатак, јер треба да утичу на сточаре да антибиотике примењују у право време, у правој дози, на прави начин и само онда када постоји индикација за њихову употребу.

Програми управљања антибиотицима који су развијени на нивоу Европе истичу важност едукације сточара од стране ветеринара. Наиме, као једно од могућих решења је и организовање више едукација са смерницама за што рационалнију и оправданију употребу антибиотика за сточаре како би се стало напут нерационалној употреби ових лекова.

З. Делић

EUR/RSD 117.3357
Најновије вести