ИЗГЛЕДА КАО ОБИЧАН КОРОВ, А МОЖЕТЕ ЗАРАДИТИ 20 ЕВРА ПО КИЛИ Ево коју се биљку досетио Бечејац да узгаја и сада је извози у Русију

Прилика за добру зараду ако се одлучите за узгајање биљака јесте рен - тврде они који су се усудили да покрену производњу и продају.
njiva, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

Од саме биљке, која иначе изгледом подсећа на обичан коров, може да се заради за пристојан живот, али заправо права прилика за зараду јесте у готовим производима од рена.

- Једно од исплативијих улагања је рен и од једног хектара добије се 5.000 килограма корена. Када се преради и препакује у теглице, рен на иностраном тржишту достиже цену и до два евра за сто грама, што чини да се сва производња и радна снага испати. То се показало као бољи посао од воћарства, малине и кајсије, које су постале неизвесне што се тиче рода и зараде - испричао је за један произвођач рена из Новог Бечеја.

Фото: Pixabay.com

Он је навео да је хтео да узгаја нешто чега нема много на тржишту, чега је заправо мањак.

- Ишао сам по пијацама и продавницама да видим шта се највише користи у исхрани, а да га има мало, посебно у домаћој форми. Након што сам причао и са неким пољопривредницима, видео сам да је рен најбољи избор. Прво сам засадио 10 ари, па након тога 35 ари и имао сам принос од око 2.000 килограма. Сада већ имам један хектар - каже он, који тврди да није погрешио са избором и да сада има и регистровано пољопривредно газдинство.

Колико год да нема много произвођача рена, тржиште Србије је мало и најбоља варијанта за зараду јесте када произвођач договори сигуран извоз.

- Један део продајемо у Србији, а други део пакујемо за руско тржиште. Са њима смо ступили у контакт и они су заправо долазили да провере каква је наша производња и услови рада, а након тога смо договорили посао. Ако произведете све према стандардима, продаја заиста није проблем. Цена плода је око два евра, док се прерађен може продавати по знатно вишој цени. По европским земљама једна тегла од 100 грама кошта и до два евра - каже овај Бечејац.

Фото: Pixabay.com

Иако рен на први поглед није захтевна биљка, многи га називају коровом, али захтева "пуно руку за рад".

- Месец дана након садње скидају се заперци, буквално се сваки корен откопа, скине заперак, враћа се у земљу, све се то ради ручно. На страном тржишту траже само прву класу, дужине 25 центиметара, два центиметра дебљине, правилног облика. Важна је прихрана и наводњавање, како бисте имали добар принос. За окопавање треба заиста пуно радне снаге. За штеточине се могу користити само дозвољени производи, а у то време, рен треба пазити - каже он.

курир.рс/ Мондо

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести