Изложба пољопривредне маханизације у КПЗ Сремска Митровица

СРЕМСКА МИТРОВИЦА: Министри правде и пољопривреде, шумарства и водопривреде, Нела Кубуровић и Бранислав Недимовић, отворили су данас дводневну изложбу домаће пољопривредне механизације у Казнено-поправном заводу у Сремској Митровици.
Nedimovic i Kuburovic
Фото: FoNet

На изложби су представљене пољопривредне машине које се производе у том заводу и производи из области пољомеханизације више домаћих компанија, саопштило је Министарство правде.

Министарка Кубуровић истакла је да је изложба још један показатељ да је КПЗ у Сремској Митровици у потпуности производно оријентисан и да може да стане раме уз раме са другим произвођачима.

Недимовић је најавио да ће држава у наредном периоду подржати производњу домаће механизације и да се ради на решавању проблема великих субјеката у том систему, попут ИМТ и ИМР.

"Завод је на време препознао значај пољопривреде и давно се на тржишту позиционирао својим, сада већ свуда препознатљивим производима попут Дубравиних приколица и дрљача. Ови производи Завода нису само познати на домаћим просторима, већ и у региону, а ускоро ће бити присутни и на тржишту ЕУ", нагласила је Кубуровић.

Она је додала да се у том заводу обављају и металостругарски радови, да је развијена дрвна и пољопривредна производња и да посебно треба истаћи рад штампарије и да је све то допринело да укупни приходи те установе у последње три године расту.

"Они су у 2014. години износили скоро 280 милиона динара, а у 2016. години преко 344 милиона динара. Верујем да ће на крају ове године они износити још више", истакла је министарка правде.

Кубуровић је рекла и да константни приходи нису једини позитивни пример доброг управљања у том заводу и да треба истаћи да се велика пажња посвећује програмима третмана и поступању са осуђеним лицима, који могу да заврше обуке за занате и да заврше основну и средњу школу, без навођења података да је диплома стечена током издржавања казне. 

Недимовић је нагласио да је изложба још један покушај да се издигне пољопривредна механизација Србије на место које јој припада, нарочито ако се има у виду да се у тој грани индустрије у последњих 20-30 година бележи стагнација и осека и да постоји озбиљан проблем у погледу производње трактора и друге механизације.

Министар пољопривредне је подсетио да је анализа Светске банке од пре неколико дана показала да постоје четири сектора у коме Србија може постићи још већу вредност и већи искорак и да су ту поред аутомобилске и металске и прехрамбена и дрвопрерађивачка индустрија. 

Управник КПЗ у Сремској Митровици Александар Алимпић нагласио је да је изложба, која је прва манифестација такве врсте у неком од завода у систему извршења кривичних санкција у Србији, подршка растућој привреди Србије и да наредне године тај завод планира да прошири спектар производа и да организује Сајам пољопривреде.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести