Извоз пољопривреде Србије биће три милијарде долара

Очекивања су да ће учешће пољопривреде у бруто друштвеном производу Србије ове године бити око 15 одсто, док ће извоз, и поред отежаних услова, износити нешто више од три милијарде долара, изјавио је за Biznis.rs агроекономиста Милан Простран.
poljoprivreda FB--9063
Фото: F. Bakić

“Принос кукуруза, чија је берба почела, биће, на пример, рекордан. Такође, била је добра жетва пшенице. Исто тако, сунцокрет се приводи крају, док ће соја дати једну просечну производњу. Дакле, тих четири, пет култура – пшеница, кукуруз, сунцокрет, соја и нешто шећерне репе, одредиће две трећине укупне вредности пољопривредне производње у овој години", наводи Простран.

Он је додао да ће пољопривреда ове године дати велики допринос привредном развоју земље и изнео процену да ће учешће пољопривреде у бруто друштвеном производу Србије ове године бити скоро 15 одсто. Овогодишњи извоз, како каже Простран, износиће нешто више од три милијарде долара.

"Највећи допринос извозу даће водеће културе – пшеница и кукуруз. Ту је и извоз уља, сојиних производа, али и одређених врста воћа које су у овим тешким условима ишли мало успореније", навео је Простран. Оно што, према његовим речима, највише забрињава јесте повећан увоз неких производа који нема потребе да се увозе.

"То се пре свега односи на свињско месо које је заузело прво место у увозу пољопривредно-прехрамбених производа, што свакако заслужује једно озбиљно разматрање”, истиче Простран.

Како каже, оно што морамо да увозимо јесу кафа и јужно воће, док увоз свињског меса само штети спољнотрговинском билансу.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести