Извоз шљиве на Блиски исток - шанса за српске произвођаче

ДУБАИ: Српска шљива има велики потенцијал и може бити конкурентна на тржишту Блиског истока, а неке од предности су бесцарински увоз, симболични ПДВ од пет одсто, као и могућност директног контакта произвођача са дистрибутерима.
sljiva pixabay
Фото: pixabay.com

То је на онлајн манифестацији „Дани шљиве" у Блацу рекао шеф Канцеларије Привредне коморе Србије у Дубаију Марко Селаковић и додао да је Србија међу глобалним лидерима у производњи шљиве.

"Водећи региони су Мачвански, Колубарски и Шумадијски округ. У 2019. години произведено је 558.930 тона шљиве", рекао је Селаковић и додао да се 75 одсто шљиве у Србији, у којој доминирају старе аутохтоне сорте, користи за ракију.

Каже да је сортимент шљиве на нашим просторима знатно другачији него сортимент шљиве на другим подручјима која су оријентисана ка извозу на Блиски исток.

Као предности извоза шљиве на тржиште Блиског истока Селаковић истиче бесцарински увоз, симболични ПДВ од пет одсто и могућност директног контакта произвођача са дистрибутерима који умногоме олакшава процес трговине.

Селаковић је указао да домаћи извозници морају да обрате посебну пажњу на ГЧ стандард који важи у свим земљама Голфа.

За тржиште Блиског истока он предлаже узгој сорти као што је рецимо „аженка" која је врло популарна на том тржишту.

За сарадњу са Блиским истоком наводи као предуслове висок квалитет производа, добро паковање, прецизност у договорима о количини и поштовање рокова.

„Пошто говоримо о премијум тржишту, производ мора да буде изузетног квалитета, изгледа, дизајна", указао је Селаковић.

Додаје и да произвођачи морају да буду удружени, да имају што укрупњенији засад, што укрупњенију производњу ако желе да успешно пласирају робу и озбиљне количине на тржиште Блиског истока.

Селаковић је позвао домаће произвођаче да се за подршку обрате Канцеларији Привредне коморе Србије у Емиратима, која је на располагању и за подршку у покретању бизниса, повезивању са дистрибутерима, пружању информација које се тичу тржишта.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести